Äldre travkuskar måste genomgå läkarkontroll

Nya regler under 2013.

TRAV

Åldersgränsen för att köra travlopp kan plockas bort från och med nästa år.

Istället måste kuskar över 70 år genomföra utökade läkarkontroller för att få få licens.

–  Att köra lopp kräver skärpta sinnen och vi kan aldrig tillåta att kuskar äventyrar sin egen och andras säkerhet på grund av hög ålder, säger Per Wetterholm, sportchef på Svensk Travsport.

Foto: Kanal 75

Från och med nästa år kan åldersgränsen för att köra travlopp plockas bort. I höstas stoppade EU-domstolen det tyska travförbundet att sätta en övre åldersgräns – det gör att alla travförbund i Europa troligvis måste ändra sina regelverk.

”Ganska krångligt”

Det innebär att kuskar kan fortsätta att köra travlopp så länge de är friska och klarar av de utökade läkarkontrollerna som krävs.

Kuskar som är över 70 år måste ha ett speciellt godkänt läkarintyg varje år, ett godkänt EKG samt genomföra ett särskilt reaktionstest. Det är endast Svensk Travsports förtroendeläkare som får skriva ut specialläkarintygen.

– Det blir ganska krångligt för de äldre som vill köra lopp, men vi måste självklart ställa tuffa krav. Att köra lopp kräver skärpta sinnen och vi kan aldrig tillåta att kuskar äventyrar sin egen och andras säkerhet på grund av hög ålder, säger Per Wetterholm på Svensk Travsports hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM