Tränaren: Är min bästa V64-chans

Han kan fixa miljonutdelning vid söndagens tävlingar

Foto: MARIA HOLMÉN/Kanal 75
TRAV

Han är skåningen som sköter Rikstravets nordligaste stall.

Spelaren som började med hästar för att få stalltips.

Tränaren som kan fixa miljonutdelning under söndagens V64-omgång i Boden.

– Hästarna är i kanonform, så mycket kan jag säga, säger Christian Månsson.

Skånskan klingar fortfarande tydligt trots att det var nio år sedan flytten norrut.

Men så är också Christian Månsson tillfälligt tillbaka på gamla jaktmarker.

När Skellefteåtränaren svarar i telefonen befinner han sig på Sturups flygplats mellan Malmö och Lund.

Anledningen är ett hedervärt uppdrag, att hitta hästen som ska vinna Rikstravet 2013 åt stall Norrbotnia.

– Jag har varit hos Joakim Lövgren och provkört några hästar. Nu ska jag fortsätta till Tyskland och kolla lite. Ska man hitta rätt häst får man vara beredd att leta på många ställen, säger Månsson som av denna anledning missar söndagens V64-tävlingar på Peabtravet i Boden där han startar tre hästar.

För det är på landets nordligaste banor som den 32-årige skåningen gjort sig hemmastadd. Efter att ha fått sin första kontakt med hästar hos just Joakim Lövgren på Jägersro som 19-åring följde en sejour i Italien. Där hittades kärleken som gjorde att han numera är bosatt drygt 130 mil norr om hemorten, i byn Myckle en halvmil utanför Skellefteå.

– Jag sökte praktikplats för att jag spelade på trav. Jag ville bara komma in för att få stalltips. Men istället fastnade jag och slutade spela. Känslan av att köra häst och få vara nära djuren, det gjorde att jag visste att det var det jag ville göra i mitt liv.  När Joakim erbjöd mig riktig anställning var valet inte svårt.

"Något mer än att bara äga travhäst"

Med två tredjedelar av stallen i Rikstravet utsålda är Norrbotnia ett där det fortfarande finns andelar kvar. Lite märkligt kan tyckas eftersom Månsson varit synnerligen framgångsrik med just andelshästar.

”Tjejhästen” Hilda Nalan har blivit ett begrepp i trakten.

– När vi drog igång förra året sålde de 100 andelarna slut på 20 dagar, dessutom fick vi en väntelista. Det blev som en djungeltrumma av det. Tanken är att skapa ett enormt mervärde. Vi har haft en massa aktiviteter helt separat från travet som sminkkvällar, modevisningar, vinprovning, mingelkvällar och chokladprovning. Det har varit uppskattat och väntelistan har blivit ännu längre till nästa år, över 50 tjejer.

Stärkt av det har Månsson även börjat sälja ut ”Killhästen”, tvåårige Fernando Zon.

Dessa får alltså snart sällskap av ”Rikshästen” där tränaren också utlovar upplevelser utöver det vanliga.

– Alla som köper en andel kommer att få vara med om något som är något mer än att bara äga en travhäst. Det är vår målsättning med hela stallet och något jag tycker att vi har lyckats väldigt bra med hittills.

Spetsat varje gång med skygglappar

Kanske har Christian Månsson sin rikstravare klar när han rattar in ATG-Live för att följa söndagens tävlingar i Boden.

Det här berättar han om sina tre deltagare inom V64-spelet:

– 6 Eragon Rod (V64-1) är en väldig humörhäst som verkligen kan varva sina prestationer. Vid vinsten pressade han i dödens hela vägen och jag blev väldigt överraskad att han klarade det, normalt trivs han inte där. Senast kändes han också riktigt, riktigt bra, betydligt piggare än normalt. Tyvärr slog han på en galopp, vi hade varit långt framme annars. Han tog tre raka den här tiden i fjol så det är nog så att hösten är hans årstid. Ny kusk kan vara positivt och jag är lite sugen på att prova stängt huvudlag. Han har spetsat varje gång han haft det på, men aldrig vunnit med det. Det var länge sedan vi provade. Nu blir det brodd för första gången sedan i vintras, men han trivs och har vunnit lopp med det. Sammantaget håller jag honom som den största vinstchansen av mina tre.

– 9 Sitka Rod (V64-2) har en iskall resultatrad och är inte alls så dålig. Talangmässigt tycker jag att det är en bättre häst än storebror Eragon. Tyvärr är han extremt missgynnad av bakspår eftersom han inte alls springer lika fort i ryggar. Även här ska det bli kul att se en ny kusk och Eklöf får gärna sända framåt om han får tillräcklig fart att göra det. Hästen tränar riktigt bra, men måste visa mer i tävling innan jag vågar tro på honom. Han får gå med brodd för första gången och som det känns i träning är det snarast ett plus.

– 5 Flickas Grandessa (V64-6) kommer närmare och närmare första segern, det har nästan varit en magisk grej att hon inte fått sätta nosen först. Senast var ett stort steg framåt eftersom hon inte bromsade till slut vilket vara fallet då hon haft grepp tidigare. Tyvärr blev hon snuvad på linjen ändå. Formen har aldrig varit bättre och hon är kolossalt startsnabb, jag tror att hon sitter i spets efter 50 meter, sedan är taktiken upp till kusken. Även om motståndet är det tuffaste hon mött blir jag inte överraskad om hon är tvåa-trea som vanligt. Hon gick med brodd senast och gör så igen.

Robin Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM