Stort drama för Friction – blev historisk på V75

Tog elfte segern i år – imponerade stort i Carl XVI Gustafs Silverhäst

Foto: ALN
Friction tog sin 10:e V75-seger i år.
TRAV

Sagan om Friction bara fortsätter.
Hästen slutar aldrig att imponera.
När Carl XVI Gustafs Silverhäst avgjordes på V75 var Melanders stjärna bara bäst – igen. Och blev historisk. 
– Hästen har ett hjärta av guld, säger Örjan Kihlström efter segern.

Friction. Hästen som bara vinner och vinner. Stefan Melanders stjärna har växt in i eliten i år och fortsätter ständigt att utvecklas. När V75-finalerna avgjordes var hästen återigen favorit. Men motståndet var återigen knallhårt och en toppinsats var befogad för att infria favoritskapet. Hur det gick? Friction drog stenhårt i ledningen och efter en 1.09-öppning första 500 metrarna kunde hästen ända gå undan och vinna knappt men säkert.
– Han låg på rätt mycket idag och blev het. Ändå kämpade han in i mål. Friction har ett hjärta av guld och verkar bara bli bättre och bättre.

Nära galopp

Men det tog tid innan Örjan Kihlström och Friction kunde segerdefilera. Anledningen var att kort före mål rumplade hästen till och det var nära galopp. Redan in i slutsvängen fick hästen aktionsproblem men vägrade ge upp och tillsammans med Kihlströms körförmåga redde de ut situationen och kunde vinna loppet.

Friction historisk

Segern innebär att Friction tangerar Triton Sunds rekord i antal V75-segrar på en säsong. Efter lördagens vinst har Friction tagit tio segrar i travets elitserie. Efteråt hyllades han av Ralf Vadsmo.
– Det är helt fantastiskt, en femstjärnig insats.
Segern var värd en halv miljon kronor. Segertiden blev 1.11,5 över 2140 m auto.

ARTIKELN HANDLAR OM