Freds jättesuccé – startar tre av sina hästar på Jägersro

Foto: aln
TRAV

Fastighetsägaren och pensionären Fred Persson, 66, är en av trav-Sveriges mäktigaste hästägare.

På lördag startar tre av hans hästar på V75.

Fascination, Dreams Take Time och Hurricane Blue.

– Det ska bli väldigt spännande, säger Fred.

Foto: aln
Fred Persson tillsammans med dottern Lisa.

Förra året köpte storsatsande hästägaren Fred Persson Fascination och Dreams Take Time tillsammans med sin dotter Lisa.

Fascination var överlägsen som tvååring, vann Svensk Uppfödningslöpning och blev senare Årets Tvååring på travets årliga gala i Göteborg.

Men veckorna innan galan blev Fred och Fascinations tränare, Lars I Nilsson, osams. Men tjafset lade sig och de båda kom fram till att fortsätta samarbeta.

– Vi har kommit överens att lägga det där bakom oss. Det är mitt sätt att leva, jag jobbar med affärer och då kan man inte gräva ner sig i sådant som är gammalt.

Men vad hände?

– Vi hade en liten diskussion, men sedan beslutade vi oss att vi skulle fortsätta. Det var ett bra beslut, minst sagt, säger Fred Persson.

”Fantastiskt fin”

Det kan man väl säga.

Fascination har fortsatt att imponera på travbanorna i landet. På 12 starter har det blivit sju segrar och över 3,1 miljoner kronor i insprungna pengar – i år.

De största segrarna: Oaks och Breeders' Crown.

– Hon har varit bättre än vad jag har kunnat tänka mig. Nu i höst har hon varit otroligt bra och Johnny (Takter) har varit lyrisk över hur hon har känts. Lars I Nilsson är också minst lika glad som vår familj att det går så bra. Tydligen var hästen fantastiskt fin i måndagens jobb också.

”Känns lika bra”

I V75-2 startar Fascination från bricka fem i voltstart och möter bland andra Fred Perssons andra häst Dreams Take Time. Den hästen imponerade stort som tvååring, men denna säsong har varit sämre. Det har ”bara” blivit två segrar på tio försök och 729 000 kronor in på kontot.

– Han har jag haft lite otur med. Hästen blev sjuk i flera månader i somras, men senast i Eskilstuna visade han lite av sitt gamla kunnande. Jag låter dem mötas nu i de sista skälvande minuterna på året, ha ha.

– Enligt Joakim Lövgren (tränare till Dreams Take Time) känns hästen lika bra som inför debuten hos honom, så det blir spännande.

Vem tror du vinner?

– Det är lite svårt att säga. Men jag drar till med Fascination, om hon är så bra som Takter säger så borde hon ha chans att vinna.

”Har varit ojämn...”

Om det inte skulle räcka där. Fred Perssons senaste hästinköp är Hurricane Blue som tränas av Lutfi Kolgjini. Den hästen startar i V75-5, men det är ett mer osäkert kort, enligt storhästägaren.

– Hästen känns bra, det är det jag har hört. Men hästen har varit ojämn i prestationerna och jag vet inte om han kommer göra ett bra lopp eller inte. Jag vet dock att det finns stort kunnande i honom, säger Fred Persson.