Kontios sågning: ”Jag ligger ner på nätterna i stället”

Foto: ALN
TRAV

”Jänkarvagnarna” har blivit en het snackis i trav-Sverige.

Nu ger sig stjärnkusken Jorma Kontio in i debatten.

– Jag vill helst inte använda dem, jag vill ha en vanlig vagn. Jag ligger ner på nätterna i stället, säger Kontio till Trav365.

Fler och fler tränare väljer att använda de så kallade  ”jänkarvagnarna” på sina hästar. Stall Melander använder vagnarna ofta och Marcus M Melander i stallet har hyllat dem:

– Det är en fantastiskt bra vagn, den absolut bästa. De går väldigt stabilt och ger en extra effekt på hästar som trivs med dem. Framför allt är det ett väldigt bra nav på dem, så hjulen snurrar snabbare och lättare, har han sagt i en tidigare intervju.

Men alla gillar inte de ”nya” vagnarna. Experten Micke Nybrink vill förbjuda dem och menar att de är överskattade.

Nu får han ett visst medhåll av Nordens segerrikaste kusk Jorma Kontio.

”Jag ligger ner på nätterna”

Toppkusken undviker helst att sitta upp i ”jänkarvagnarna” eller i en ”bike” som de också kallas.

– Jag är emot dem. Det är bara i autostart som de kan fungera. Och hästarna måste vara bra. Jag vill helst inte använda dem, jag vill ha en vanlig vagn. Jag ligger ner på nätterna i stället.

Han menar att hästar som inte är tillräckligt bra blir störda.

– Ja de klarar inte av de här vagnarna. Det krävs bra hästar och bra kuskar. Det måste vara tio-poängare när det gäller både häst och kusk, säger han.

”Är en smaksak”

Med de vanliga vagnarna ser han flera fördelar.

– Då kommer du närmare hästarna och det är lättare att styra. Med ”jänkarvagnarna” är det långt fram till hästen och svårare att styra.  Sitter du i fältet så skickas du längre bak när kuskarna använder de här vagnarna. Det är en smaksak, men jag gillar dem inte. 

Det som också gör styrningen svårare, enligt Kontio, är den stora skillnaden i vikten.

– De väger säkert tio kilo mer. En vanlig vagn av kolfiber väger 14 kilo med hjulen och de här vagnarna väger säkert 25 kilo.

ARTIKELN HANDLAR OM