Ska ska Svantes stjärnor bli nya unghäst-kungar

TRAV

Han har två heta bud i Uppfödningslöpningen med 600 000 kronor i förstapris.

I veckan har de båda testats med ny utrustning: rycktussar.

– Jag blir inte överraskad om någon av dem vinner, säger tränaren.

Bergsåker-proffset Svante Båth har specialiserat sig på unghästar. Och han tränar unghästarna med stora framgångar. Han har fått fram en hel rad med topphästar och vunnit många storlopp.

I fjolårets upplaga av Uppfödningslöpningen, största loppet i Sverige för tvååringar, kom Båths hästar tvåa respektive trea i finalen.

”Överraskande bra”

I år hoppas på Båth på ädlare valörer. Han har återigen med två hästar i finalen, Poochai från innerspår och obesegrade Västerbo Loveboat från spår tre.

– Västerbo Loveboat (V75-3) är väldigt rejäl och har vunnit med krafter kvar varje gång. Hästen plockar fram det där lilla extra som man som tränare vill att de ska göra på banan. Jag var nog lite säkrare på att exempelvis Quid Pro Quo hade mer stjärnstatus i fjol men det går verkligen inte att klanka ner på hästar som bara vinner, säger Svante Båth i ATG:s Nyhetsbrev.

Och Poochai?

– Poochai har varit överraskande bra. Jag var lite kaxig och skickade ner honom den långa resan till Jägersro för jag trodde att han skulle ha god chans att vara bland de fyra främsta som kvalade in till finalen. Nu var hästen jättebra och vann på en väldigt bra tid och det var lite överraskande.

”Gick ett skarpare jobb”

I veckans jobb har tränare Båth testat ny utrustning på sina unga stjärnor.

Rycktussar.

– Poochai gick jobb i måndags och då rycktes tussarna för första gången på honom. Västerbo Loveboat gick ett skarpare jobb i onsdags då även han fick tussarna ryckta för första gången. Det gick bra, de blev inte rädda och galopperade inte. De hörde ljuden på rätt sätt och accelererade, säger Svante Båth i ATG:s Nyhetsbrev.