Rekordkväll för Denim B

TRAV

Vilken flygmaskin!

Denim Boko gjorde en osannolik prestation när hon krossade det svenska rekordet och vann Svensk Uppfödningslöpning.

En stor fjäder i hatten till tränaren Per Nordström vars jättelöfte går en spännande framtid till mötes.

Rent statistiskt är det här bara början på någonting stort.

Årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning blev sannerligen ett lopp att minnas. Landets största lopp för tvååriga hästar blev en uppfriskande fartfest där en ny stjärna tändes.

På ett gråkallt Jägersro slog det tvååriga stoet Denim Boko till med en prestation som allt annat är normal. Att öppna i våldsamt tempo, dra stenhårt men ändå stå till mål efter att ha blivit utmanad över upploppet, var ruggigt imponerande.

Det eleganta svartbruna stoet dansade undan på det nya svenska rekordet 1.12,9 över kort distans. Hon putsade därmed Fascinations gamla rekord på 1.14,1 ganska så rejält. Denim Boko har en teknik och utstrålning som gör att det kan bära hur långt som helst – om hon tar det här loppet på rätt sätt.

Olyckskorpar och motståndare till tvååringsloppen lär kraxa och ifrågasätta om hästen verkligen står pall för en sådan här prestation i sitt livs fjärde start. Det är kanske en naturlig första reflektion men det är också ganska lättköpta poäng att komma med sådant snack.

Själv tycker jag tvärtom och jag litar på Per Nordström där han i sitt resonemang hävdar att det finns flera växlar kvar att plocka fram ur hästen både när det gäller utveckling och balans.

Travsporten går framåt hela tiden där aveln och hästarna ständigt utvecklas och tiderna bara blir snabbare och snabbare.

Tittar vi också på de som har vunnit Svensk Uppfödningslöpning de senaste tio åren finns det ingen större anledning att tro att det är något ”knäckarlopp”. Snarare tvärtom. Fjolårsvinnaren Fascination har i år vunnit både Oaks och Breeders Crown och tjänat tre miljoner kronor. Även om hon i gårdagens lopp inte var på topp och blev tidigt trött när hon mötte äldre hingstar.

Vi hittar vidare namn som Raja Mirchi, Micro Mesh, Simb Chaplin, Luxury Ås, Hövding Lavec och Global Noble för att nämna några som har klättrat vidare in travets finrum. Går vi ytterligare tillbaka i tiden hittar vi bland annat världsstjärnan Revenue.

Kul också att en mindre tränare som Per Nordström får en sådan här framgång. Man förstår att det bubblade mycket inombords efter en sådan klassisk seger på hemmaplan. Han hade sällskap av 125 glada delägare som var på plats för att njuta av segern som var värd 600 000 kronor. Denim Boko ingår i den unghästsatsning som Per Nordström har gjort där drygt 800 aktieägare äger 15 hästar.

Tvåan i Svensk uppfödningslöpning, Nugget’s Face, gjorde också ett fantastiskt lopp. Att springa 1.13,0 och inte få vinna är hårt men hästen gjorde en topprestation och var långt före övriga.

■ ■ ■

Till sist ett hedersomnämnande till Harry Haythrow som blev historisk. Hästen gjorde sin 29:e raka start inom V75, vilket är svenskt rekord. Det var också så välregisserat att han lyckades vinna.

Michael Carlsson