Bråk på Solvalla: ”Finns missnöje”

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
TRAV

Nu stormar det kring Solvalla igen.

Vid måndagens turbulenta möte ställde banans styrelse sina platser till förfogande.

– Med det här missnöjet som finns behöver vi se om det finns mandat för oss i styrelsen att driva verksamheten vidare, säger Björn Frössevi, tf ordförande för styrelsen.

Stockholms Travsällskap samlades för sammanträde under måndagskvällen, men det blev allt annat än ett lugnt möte.

Under sammankomsten gjorde Solvallas styrelse klart att de ställer sina platser till förfogande.

– Under ett par möten har det varit viss turbulens och oenighet i sällskapet kring en del frågor. Som en konsekvens av hur stämningen var på mötet igår bestämde styrelsen om att informera stämman om att vi avser att kalla till nyval. I samband med det ställer alla i styrelsen sina platser till förfogande. Det som är viktigt att konstatera är att vi inte avgår. Fram till extra-stämman ,när det nya valet ska genomföras, kommer en intakt styrelse att vara fortsatt ansvarig för verksamheten. Det här ska inte påverka vardagstravet på Solvalla, konstaterar tf ordförande Björn Frössevi.

”Har full energi”

Han hoppas att ett nyval ska visa om han och de andra i styrelsen ska fortsätta sitt arbete.

– Med det här missnöjet som finns behöver vi se om det finns mandat för oss i styrelsen att driva verksamheten vidare. Det är en del i den demokratiska processen, men sedan är det inte så kul att det här behöver hända. Att vi ska behöva ta till extra möten och att stämningen inte är på topp. Vi som är med i styrelsen har full energi att driva Solvalla på ett positivt sätt framåt. Men för att kunna göra det måste vi ha medlemmarnas stöd. Det är vi inte säkra på nu, därför vill vi kalla till ett extramöte.

Varför har det blivit en sådan här stämning?

– Det finns ett stark stöd för att Solvalla ska fortsätta utvecklas på plats och vi ska göra de här förändringarna med anläggningen. Men det finns olika åsikter om i vilket tempo det här ska ha. Vissa vill att det ska gå snabbare än styrelsen vill, vissa vill att det ska gå långsammare.  Det är den viktigaste frågan som vi inte är eniga kring. Sedan handlar det lite om hur stor insyn medlemmarna ska ha i allt som sker i verksamheten och där är vi inte heller helt eniga. Det kanske handlar om att det finns dem som inte har förtroende för styrelsen.

Så det var otrevlig stämning igår?

– Det var inget lugnt och harmoniskt möte, men man ska inte överdriva heller. Det är som i en demokrati, folk har olika åsikter.

Ska träffa valberedningen

Först nästa år kan det extra-stämman genomföras.

– Tore Fyrand och jag ska träffa valberedningens ordförande i morgon och se när det praktiskt ska ske. Material måste skickas ut en månad i förväg så det kommer inte ske i år. Så länge kommer jag fortsätta som tillförordnad ordförande, men även det kanske vi kan få ordning på. Efter att Anders Lindh slutade i somras har jag klivit in som tillförordnad ordförande och nu om vi får till ett nyval så kanske vi kan få en permanent ordförande.

"Måste rensa upp”

Det har varit oroligt de senaste åren kring Solvallas styrelse. 2010, dagen innan Elitloppet, avgick hela styrelsen efter ett stormigt möte.

– Vi måste en gång för alla rensa upp, vi kan inte fortsätta ha det på det här sättet. Att vi vartannat år ska hamna i situationer av misstroende och problem. Det måste hela sällskapet ta ansvar för. Därför är det viktigt att vi ser till att det blir ett nyval och att vi markerar att vi inte avgår. Utan vi vill kalla till nyval för att känna att det finns förtroende för dem som ska leda Solvalla vidare.

”Vi jobbar på”

Tore Fyrand, travbanechef på Solvalla menar det här inte ska påverka tävlingarna på Solvalla.

– Det som skedde i går var en demokratisk process. Styrelsen kände att de inte hade fullständigt förtroende och ställde sina platser till förfogande. För oss som jobbar på Solvalla blir det ingen ändring, vi jobbar på oavsett. Vi måste ha fokus på det vi ska, och det är V86 som fyller ett år på onsdag.