Amatörens skräll – kan fixa miljoner

Amatören har byggt ett eget stall och flyttat hem sin häst från Svanstedt - jagar seger på V75

Foto: ALN
TRAV

V75-hästen Helge Palema tränades av Åke Svanstedt.

Nu har en av ägarna, amatören Stefan Lundmark, byggt ett eget stall och tagit hem hästen till Norrland.

På lördag kan hästen skrälla på Bergsåker och ordna miljoner till spelarna.

– Vill man ha stora pengar ska man ta med min häst, säger han.

Sjuåringen Helge Palema tränades av Axevallatränaren Åke Svanstedt fram till i somras då ägargänget från Skellefteå ”High Button Shoes ” bestämde sig för att ta hem hästen till Norrland.

Sedan i somras är det en av delägarna, amatören Stefan Lundmark, som har hand om träningen.

– Vi har ägt honom i över tre års tid och tränade honom själv i början. Men i ett års tid har vi inte haft möjlighet att ta hand om honom själva, så istället har vi haft honom hos Åke. Nu har jag byggt ett eget stall hemma på gården där jag har honom, säger Stefan Lundmark.

Var trivs han bäst – i Norrland eller i södra Sverige?

– Hästen är lättsam och trivs lika bra här som hos Åke. Han går ute mycket, har en kompis i hagen och körs mycket. Vi tror mycket på att hästarna måste tränas och röra på sig mycket. Det var därför vi skickade honom till Åke Svanstedt. Han har hästarna i bra skick och de är ute mycket.

”Vårt stora intresse”

Stefan jobbar med försäljning på tidningen Norran i Skellefteå och den lediga tiden ägnar han och familjen till hästarna.

 – Vi har även en ridhäst. Vi ägnar mycket tid åt hästarna, det är vårt stora intresse.  Vi är ett kompisgäng som äger honom och det här är tredje hästen som vi har tillsammans. Alla tre hästarna har varit okej, men det här är den bästa. Jag har hållit på med hästar i 25-30 år. Som grabb sprang jag hos Stig Lindmark och även min far hade travhästar.  När man slutade idrotta själv, blev det mer och mer trav, berättar han.

”Vill man ha stora pengar..”

Helge Palemas senaste start på V75 i oktober slutade med en fjärdeplats. På lördag när hästen går ut i V75-7 på Bergsåker kan kanske segern komma.

–  Det är inte det bästa motståndet som han har mött i sitt liv, med mycket tur så kan han vara med där framme. Men realistiskt tror jag på en fjärde- eller femteplats. Vill man ha stora pengar ska man ta med min häst. Han är inte mer missgynnad än någon annan av att gå med skor, innan vi skickade honom söderut så vann han lopp både med skor och brodd.

 – Hade vi haft spår närmre sargen så hade jag trott på platschans. Men formen är inte sämre än när han var ute på Bergsåker och var fyra och satt fast. säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM