”Hemliga” mötet fick Åke Svanstedt tillbaka till banan

Ville inte komma tillbaka efter vaktbråket senast – nu selar han ut sju hästar inom travets elitserie

Foto: ALN
Åke Svanstedt.
TRAV

Senast Åke Svanstedt tävlade på Bergsåker blev han polisanmäld för misshandel av en vakt.

Nu har ledningen på Bergsåker fått tränaren att komma tillbaka till helgens V75-tävlingar då han selar ut sju av stallets hästar.

– Vi hade ett samtal med honom, säger Henrik Lindgren, sportchef på banan.

Sundsvall Open Trot-helgen i somras fick ett tråkigt slut för travtränaren Åke Svanstedt.

När tränaren skulle lämna banan var huvudgrinden stängd och Åke fick inte komma ut. En 20-årig kvinnlig vakt vägrade att låta tränaren åka ut den vägen. Hon hänvisade Åke till en annan utgång på grund av stora bilköer.

Svanstedt hamnade i en konflikt med vakten och enligt vaktens mamma ska Åke ha knuffat henne och dragit igen grinden på henne.

Åke Svanstedt förnekade att han skulle ha varit otrevlig eller våldsam. Händelsen resulterade i att Åke blev polisanmäld för misshandel och Svanstedt ska även ha sagt att han inte skulle komma tillbaka och tävla på Bergsåker på ett bra tag.

”Beslutat sig för att komma tillbaka”

Men efter att Bergsåkers ledning har haft ett möte med tränaren har de fått honom på andra tankar. Vid lördagens V75 är stjärnan tillbaka då han har sju hästar till start inom travets elitserie.

– Han uttalade det aldrig direkt till oss, det är rykten som vi har hört om att han inte ville komma tillbaka. Vi pratar med alla kuskar kontinuerligt och vi hade ett samtal med Åke i samband med Breeders Crown på Eskilstuna. Det var klart att han inte var nöjd, men han har beslutat sig för att komma tillbaka.

– Det är kanon. Men det känns som om det är ett avslutat kapitel nu. Det är givetvis roligt att han kommer hit. Det är en av Bergsåkers största stjärnor genom alla tider, det är klart att vi vill att han ska tävla här.

Svanstedt själv skämtar om händelsen i sin krönika i dagens Sportbladet.

– Till helgens dubbeltrav på Bergsåker funderar jag på att åka helikopter och landa på innerplan. Då vet jag ju i alla fall säkert att jag både kommer in och ut ifrån banan, skriver han.

”Är inte nedlagt”

Enligt Åke Svanstedt har kvinnan tagit tillbaka sin polisanmälan mot honom. Men enligt Börje Öhman hos polisen i Västernorrland finns anmälan ännu kvar.

– Ärendet är inte nedlagt. Anmälan finns i högen för ej prioriterade ärenden, säger han.

Läs om Åke Svanstedts chanser och hela hans krönika HÄR.