Var utdömd – nu radar han segrar

Var ostartad som sexåring – nu har det lossnar för kallblodet

Foto: kanal75
TRAV

Inte precis en fröjd för ögat.

Travet är inte vackert.

Men det driver bra och stilen är vägvinnande.

– Någon sköntravare kommer han aldrig att bli men han duger bra ändå, säger Ove A Lindqvist inför segerrike Bodbäcksbjörns start i V64 i Gävle på söndag.

Det gick trögt i portgången för kallblodet Bodbäcksbjörn som hade en hel del problem att komma igång som tävlingshäst.

Efter flera försök i kvalificeringsloppen fick Ove A Lindqvist bekanta sig med hästen sommaren 2011. Bodbäcksbjörn var sex år då och ostartad.

– Men det visste inte jag. Hjälpte till med att köra ett snabbjobb i Ö-vik och hästen gick 1.28 i 1600 meter, ja, i dåligt trav då. Efteråt frågade jag ägaren hur mycket hans häst hade tjänat...trodde väl att hade 200 000 kronor på sig ungefär, berättar Ove A Lindqvist.

Ägaren sa som det var; Bodbäcksbjörn inte hade lyckats kvala in ännu.

– Då förstod jag vad det var för kapacitet i hästen, säger Lindqvist som tog över träningen i juni 2011.

Efter två månader kvalade Bodbäcksbjörn och fick en godkänd tid. Därefter blev det seger direkt i debuten och ytterligare två segrar i snabb följd.

”Folk accepterar ju Friction”

Inför starten i V64-4 i Gävle på söndag ståtar sjuåringen med sju segrar, en andraplats och två tredjeplatser på elva starter.

– Han kommer aldrig att bli någon sköntravare, men man får helt enkelt acceptera hans gång. Men folk accepterar ju hur Friction hos Stefan Melander travar och hur Etain Royal travade på sin tid. Så varför ska man inte acceptera den här? Det funkar ju ändå för honom, säger Ove A Lindqvist.

Någon osäker häst handlar det i alla fall inte om. Elva starter och endast en galopp.

– Han har sin stil och det ser ut som att han ska galoppera men han gör det inte.

Bodbäcksbjörn har ett så kallat springspår på tillägg i V64-4. Vad händer i starten?

– Han är snabb ut och jag tror att det säkert löser sig. Jag brukar vara påläst men den här gången kan jag inte motståndet så bra. Jag har inte sett de andra och är lite för dåligt insatt i vilka det är han möter. Jan-Olov Persson är med som vanligt och han har alltid bra hästar. Så en sån som exempelvis 8 Guli Rask har jag svårt att säga någonting om.

Bodbäcksbjörn är tipsetta i rankingen i banprogrammet...

– Tippar att jag kör en 1.27-tid i alla fall på söndag. Så får vi se hur långt det räcker. Skoningsmässigt går jag och funderar lite grand på om jag ska köra honom barfota runt om. Vi får se hur banan är. Han går full träning just nu inför nästa år och är rätt så tungt tränad. Men han ska kunna räcka bra ändå tycker jag.

I V64-6 kör du 15 Elles W. Phedo åt Bergsåkerstränaren Thomas Claesson. Vet du något om hennes form?

– Formen är på uppåtgående och det är ju hennes period nu, det är under vintern hon brukar "leverera". Hon börjar komma upp i sin gamla status och måste med på kupongerna tycker jag.

Mikael Wikner/Kanal75