Svanstedt: TV 4 trakasserade mig

Landets travkung talar ut: ”Varit ett helvete”

Foto: Kanal 75/Montage
Åke Svanstedt gillar inte hur han blivit behandlad.
TRAV

Åke Svandstedt bojkottar alla intervjuer i TV4.
Och så kommer det förbli.
– De har trakasserat mig, säger han i en intervju med Göteborgs Posten (GP).

Han är helt överlägsen i Trav-Sverige. Förra veckan slog han tidernas rekord över antalet inkörda pengar som tränare under ett år. Det stora målet är 50 miljoner kronor, men dit har han en bit kvar. Dock är ingenting omöjligt när man heter Åke Svanstedt.

Pojkarna mådde dåligt

Landets travkung är ständigt aktuell i medierna, dels för hans enorma prestationer men även också för att han bojkottar TV4. Anledningen sträcker sig tre år tillbaka i tiden, när Åke var misstänkt för att använda el på sina hästar. Misstankarna ledde till åtal efter att Kalla Fakta gjorde ett inslag om hans verksamhet.
– Jag kanske inte for så illa. Men jag har ju föräldrar, släkt och vänner. Det var ett helvete för mina föräldrar. Och för pojkarna. Det tänkte inte TV4 på, säger Svanstedt till GP.

Blev helt frikänd

Men väl i Göta Hovrätt frikändes Åke på alla punkter, men all uppståndelse i media mot landets stora stjärna fick förödande konsekvenser. Bland annat bröt en av hans större sponsorer, Elon, avtalet med honom.
– Det har varit ett helvete, särskilt för alla runtomkring. De (TV4) tjatade i ett och ett halvt år om jag skulle bli fälld eller inte. Och när jag blev friad så nämnde de det i fem sekunder i en sen kvällssändning.

”Folk har inte fattat”

Åke Svanstedt är fortfarande mycket missnöjd över hur TV4 behandlade situationen.
– De kunde ha pratat om det i ett par dagar i alla fall, så folk fattat att jag faktiskt blev frikänd och var oskyldig. Jag har inte gjort någonting olagligt och är frikänd men folk frågar fortfarande om vilket straff jag fick, säger han till GP.

Blev trakasserad

Det har varit en livlig debatt i Trav-Sverige de senaste veckorna om huruvida det är rätt eller fel att kuskar bojkottar media. Eftersom Åke Svanstedt är överlägsen som trav tränare går TV4 och svenska folket miste om viktig information och många segerintervjuer från Svanstedt. Men att häva bojkotten är något han inte ser som en möjlighet.
– Aldrig i livet, de trakasserade mig. Det hade kanske varit bättre att de kollade upp personerna som anmälde mig … och se vad de hittat där.

ARTIKELN HANDLAR OM