Svanstedts nya bojkott

Foto: ALN
TRAV

Åke Svanstedt utökar sin bojkott av trav-tv.

Nu tänker han inte ställa upp i ATG Live.

Dessutom vill han att personalen ska vara med på bojkotten.

–  Om vissa betalar kan vi inte ge gratis information till någon annan. Det blir fel gentemot dem som betalar, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Stjärntränaren Åke Svanstedt bestämt sig för att inte ställa upp i intervjuer i ATG Live. Dessutom har han sagt till sin personal att de inte får uttala sig.

Sedan tidigare bojkottar Åke Svanstedt TV4, men nu utökar han alltså bojkotten.

– Jag får betalt för att uttala mig för Spelarservice, Aftonbladet och V75-guiden och så har vi vår betallinje. Då är det fel att gå ut gratis och berätta om hästarna. Om vissa betalar kan vi inte ge gratis information till någon annan. Det blir fel gentemot dem som betalar, säger Svanstedt till Trav365.

– ATG Live har varit på lärlingarna för att få dem att prata. Nu när vi har avtal med till exempel Spelarservice så måste vi hålla på det. Jag har pratat med mina anställda och de förstår att vi inte kan uttala oss, fortsätter han.

”Är väldigt trötta på det här”

Niclas Andersson, vd på Kanal 75, har fått kännedom om ”bojkotten”.

– Vi har hört det här utropet, att nu ska plötsligt ingen i stallet uttala sig. Men så låter det ibland, och ibland är det någon som uttalar sig. Vi är väldigt trötta på det här. De borde sluta med det här och vara med som alla andra. Om han är sur så tycker jag att han någon gång måste gå vidare, rycka på axeln och säga att det är överspelat.

”Bra för hans kollegor”

Niclas Andersson menar att både Åke och travsporten skulle vinna på om han medverkar.

– Det skulle vara bra för Åke Svanstedt och väldigt bra för hans kollegor och travbranschen.  Det är möjligt att han tycker att han klarar sig utan tv, men om travet ska få fortsatt stor uppmärksamhet och kunna fortsätta vara en välmående näring så går det inte att alla håller på och säger att de inte ska vara med. Om alla gjorde som honom skulle intäkter och prispengar minska i hög hastighet

Att travet syns i media är viktigt för intresset för spelet ska fortsätta.

– Vi behöver mycket uppmärksamhet och spelarna behöver mycket information. Annars kommer spelet i Sverige att mattas av och det borde också Åke tänka på. För sina kollegors skull och för sina söner som ska leva på det här i framtiden. Öppenhet och information i media är viktigt. Det är så man skapar intresse för trav och det tror jag att de flesta förstår, men uppenbarligen inte alla.

”Inga andra medier som betalar”

På journalisten Lennart Perssons travblogg rapporterar han att Åke Svanstedt vill ha betalt för att uttala sig i ATG Live.

Men Svanstedt säger att det är helt fel.

– Jag har aldrig begärt betalt för några tips från Kanal 75 och har inte pratat med dem överhuvudtaget om tips. Jag har inte heller pratat med Lennart Persson på fem år. Så det han skriver är helt taget ur luften.

Niclas Andersson på Kanal 75, säger att de inte kan betala varken Svanstedt eller någon annan för spelinformation.

– Han kommer inte få betalt, självklart inte. Han får betalat via prispengar. Det är höga prispengar här i Sverige och på så sätt får Svanstedt och alla andra tränare betalt. Slutar de prata med media kommer de tyvärr få mycket mindre betalt. Det är inga andra medier som betalar enskilda intervjuobjekt.

–  Om man får börja betala tränare måste man ta det ur kassan med prispengar, då blir det mindre pengar till prispengar. Jag kan inte se varför just Åke Svanstedt ska särbehandlas och få betalt. Nu har jag inte hört det kravet, eftersom Åke inte är så pratsam. Men vi kommer inte betala någon för intervjuer.