Stjärntränarna: Tänk om, Åke

Foto: Kanal 75
TRAV

Åke Svanstedts nya bojkott mot ATG Live har väckt stor debatt i trav-Sverige.

Stjärntränarna Stig H Johansson och Lutfi Kolgjini tar avstånd från hans bojkotter.

– Svanstedt borde ändra sig. Det finns en bakgrund, men också en gräns för hur långsint man får vara, säger Stig H till Trav365.

Åke Svanstedt har sedan flera år bojkottat TV4 och nu har han även bestämt sig för att inte uttala sig i ATG Live.

Samtidigt har han gett order om att personalen inte får berätta om hästarna i ATG Live.

– Jag får betalt för att uttala mig för Spelarservice, Aftonbladet och V75-guiden och så har vi vår betallinje. Då är det fel att gå ut gratis och berätta om hästarna. Om vissa betalar kan vi inte ge gratis information till någon annan. Det blir fel gentemot dem som betalar, säger Svanstedt till Trav365 under måndagen.

”Går inte att försvara”

På Twitter har hans beslut skapat stor debatt och det är många som engagerar sig i frågan. Där tycker många att bojkotten är fel, och drabbar travsporten i stort på ett negativt sätt.

Även branschens nestor, mästertränaren Stig H Johansson, tror att det här kan vara farligt för travsporten.

– Säg att alla tar rygg på Svanstedt och bojkottar alla media. Det skulle absolut vara förödande tror jag.

Kan man göra något för att få honom att börja prata och ändra sig?

– Svanstedt borde ändra sig. Nu har han bojkottat så länge och det finns en bakgrund till det som alla känner till.  Det kan man ha en viss förståelse för, men det måste finnas gränser hur långsint man får vara. Det tycker jag.

Är det rätt att ta betalt för att ge tips och utesluta vissa?

– Nej absolut inte. Vi får nog vara glada så länge journalister och media bevakar oss och är med oss. Då tycker jag att vi har en skyldighet att ställa upp och ge dem information. Man väljer vilken information man ger. Men att nobba det och om man ska ställa upp ta betalt, det är inte rätt. Jag gör inte så, säger han.

Vad tycker du om att Åke Svanstedt tar betalt i vissa forum?

– Han gör som han vill. I det mesta gör han rätt, men inte alltid tycker jag. Jag får betalt för krönikan i Aftonbladet, men det är en liten annorlunda grej. Man berättar inte bara om hästarna, utan man har synpunkter på travpolitik och travsporten i stort. Men om en journalist från Kanal 75 ringer och vill ha information om en häst eller alla hästar vid en tävlingsomgång så bör man ställa upp på det.

”Kan inte tvinga honom”

Kan ATG eller Svensk Travsport göra något för att få honom att börja prata med all media?

– Jag tror inte att de kan tvinga honom att ställa upp.  Det tror jag inte, utan att veta säkert.  Då finns det bara den modellen kvar att betala honom för den informationen som de allra flesta lämnar utan betalning och det kommer inte bli hållbart heller. Ska han få betalt men ingen annan för att de lämnar information om sina starthästar. Så kan det inte fungera.

På travjournalisten Lennart Perssons blogg tycker travtränaren Lutfi Kolgjini till och tar även han avstånd från Svanstedts bojkott.

–  Det Svanstedt nu sysslar med går inte att försvara, vi aktiva har alla ett ansvar för att travet skall gå så bra som möjligt. Och då måste vi också ställa upp och lämna information till media så långt det är möjligt, säger Lutfi Kolgjini på bloggen.