Bilderna: Så kan nya arenan se ut

1 av 5 | Foto: Gustav Appel Arkitektkontor/ Svensk Galopp
Vinnare av arkitekt-tävlingen är Gustav Appel Arkitektkontor. Vy från ledvolten.
TRAV

Nu är det klart vilken arkitektbyrå som får uppdraget att skapa den nya galoppbanan i Upplands-Bro.

Gustav Appel Arkitektkontor vann tävlingen efter deras bidrag som inspirerats av den Engelska parken.

– Vi är ute efter en Country-club karaktär, säger Mikael Almén Teknisk chef på Svensk galopp.

I höst har tre arkitektbyråer tävlat om vem som vinner uppdraget om att skapa miljön och huvudbyggnaden på publikplats vid den nya galoppbanan vid Önsta Gård i Upplands-Bro

Nu har tävlingen avslutats och vinnaren är Gustav Appel Arkitektkontor. Deras plan är att bygga två huvudbyggnader med närhet till hästarna. Samt att de vill utvidga den Engelska parken i området.

”Grundtanken med byggnaderna och den publika miljön kring målgång och ledvolt är att skapa en intim situation med närhet och visuell kontakt mellan funktioner och aktiviteter. Då tror vi att man kan skapa en miljö som ger atmosfär både vid mindre och större tävlingsdagar, och även dagar utanför tävling”, skriver arkitektbyrån.

”Kan ta det bästa...”

Mikael Almén Teknisk chef på Svensk galopp berättar:

– Det är inte bestämt att det kommer se ut exakt som de här bilderna. Vi har bestämt vilka vi ska arbeta vidare med, men sedan kan det hända mycket under resans gång, förklarar Mikael Almén.

– Nu börjar själva utformningen om exakt hur det ska se ut, det är inte klart. Vi har bara tagit fram riktlinjer än så länge. Vi har köpt förslagen från de här byråerna så vi kan ta de bästa från dem och sätta ihop till en idé, säger han.

 ”Country-club karaktär”

De fastnade för Gustav Appel Arkitektkontor eftersom deras idé passade ihop med miljön i Önsta.

– En av huvudkriterierna att de blev just dem är att det finns en fin miljö där ute i Önsta.  Det är en gammal engelsk park och en gammal herrgård. Vi vill att herrgården ska vara huvudbyggnaden på området, försöka integrera banan och försöka öppna upp parken. Vi är ute efter en Country-club karaktär som flyter genom hela anläggningen och det tycker vi att Gustav Appel och hans landskapsarkitekter har hittat bra.

Nästa år kommer de börja anlägga själva tävlingsbanan.

– Vi har marklov så vi får börja bygga på våra banor, men inte våra byggnader. Vår förhoppning är att vi ska börja bygga och anlägga våra banor under året som kommer. Det tar ett tag att sätta de här banorna så att de blir bra.

Här kan du ladda ner pdf-filen på arkitektsbyråns förslag.