Dubbelseger för Claessons syskon

Läs Carlssons första V75-krönika

TRAV

Han har bara 23 hästar i träning varav tio är i startbar ålder.

Dubbelsegern i V75 är det största Thomas Claesson har varit med om i karriären.

Syskonen Elles W.Fill och Elles W.Phedo fördubblade doldisens V75-segrar som tränare.

Det är alltid kul när mindre tränare tar för sig i travets elitserie.

Av landets drygt 400 proffstränare kämpar de flesta i det tysta och är fjärran från stora rubriker. Men för Thomas Claesson blev gårdagens minnesvärd när V75 avgjordes på hans hemmabana Bergsåker.

Claesson hade två hästar till start och båda imponerade vid varsin V75-triumf. Först klev Elles W.Fill suveränt förbi hela fältet och sedan ledde Elles W.Phedo varje meter i avslutningen.

– För mig som liten tränare är det här

fantastiskt. Det största jag har varit med om inom travet, säger Thomas Claesson.

Han driver en liten tränarrörelse med ett begränsat material. Claesson har 23 hästar i träning och är själv delägare i hälften av dem.

– Av 23 hästar så är bara tio starthästar. Med den här reklamen hoppas man ju att få in fler hästar i träning. Det borde komma för vi har haft två bra år i rad och det går ständigt uppåt, menar han.

Caddie Comet föll ihop helt

Annars var det inte direkt någon vilda västern-körning på Bergsåker. Flera av storfavoriterna släpptes välvilligt till ledningen och fick styra och ställa lugnt och fint. Några av dem gjorde sin plikt medan däremot Caddie Comet packade ihop helt redan halvvarvet kvar.

– Han var jättefin i värming och provstarter innan men var trött redan sexhundra kvar. Något måste vara fel och skötaren sa att hästen hade jättehög plus efter loppet, säger

 Jorma Kontio.

Nu vann istället I Won’t Dance som visade att han är bäst bakifrån och höll undan knappt före en mycket vasst spurtande Lester.

Revansch för Loads of Dosh

Loads of Dosh tog revansch efter den omdebatterade diskningen. Robert Bergh körde offensivt och släpptes tidigt till ledningen. Hästen såg sedan ut att springa i sin egen lilla värld och enligt Bergh var han inte lika spänstig och fin som han brukar vara. Det kan ha berott på att banunderlaget inte passade men Loads of Dosh var ändå så mycket bättre än de andra.

■ ■ ■

Anders Wallin driver en mindre rörelse med endast 17 hästar i stallet. Som tränare till Wariner var det såklart stort att få vinna V75 på hemmaplan. Efter att hästen konstrade lite i starten så kunde Ulf Ohlsson forcera Wariner till ledningen och då var mycket vunnet.

Det var som så många gånger tidigare ojämn klass på loppen när Bergsåker kör V75 och återigen blev det låg utdelning.

Å andra sidan har vi en jackpott att se fram emot kommande lördag med V75-Mästaren på Åby.

■ ■ ■

Till sist måste jag vurma för V75 Direkt

i TV4 Sport som presenterade ett nytt upplägg i studion med två gäster i en trivsam

intervjuhörna. Programmet fick ytterligare en injektion där proffsiga Åsa Elmroth och Peter Henriksson i behaglig ton hade ett avspänt och intressant samtal med Jori Turja och Stefan Hultman. Mer sån’t!

Saknar för övrigt Åsa Elmroths intervjuer på onsdagarna. Hon är alldeles för bra för att bara sitta i V86-studion och läsa upp sms.

Michael Carlsson