Extrema träningen – siktar på att bli bäst

TRAV

Stephanie Josefin Werder, 21, tog montélicens för knappt ett år sedan.

Nu siktar tjejen på att bli bäst i Sverige, Norge och Danmark.

Hur hon ska lyckas: träna hårt.

– Jag tränar mellan två och fyra timmar per dag.

Tränar hårt för att bli bäst Stephanie Josefin Werder lägger mycket tid i gymmet – och på hästryggen. ”Jag tränar mer än andra. Absolut”.

Stephanie som kommer från Malmö, började med hästar och trav när hon flyttade med familjen till Norge som tolvåring.

I början handlade det mycket om att köra och träna hästar i sulky.

Men på senare år har hon blivit mer och mer intresserad av monté (travritt).

21-åringen som jobbat hos bland andra Frode Hamre tog montélicens för knappt ett år sedan. Första året har gått bra för Stephanie, men hon har högre mål än så.

– Jag vill bli bäst. Jag siktar på att rida i Sverige, Danmark och Norge, säger hon till Trav365.

– Jag tycker själv att jag har jättebra statistik på de 17 första lopp jag ridit. Men man måste kämpa hårt, ringa runt till alla tränare och fråga och nästan tjata. Jag har tränat mycket och lärt mig av Norges bästa montéryttare Liv Pedersen. Hon är och har varit en läromästare och förebild.

Tränar fyra timmar om dagen

När man rider monté måste man ha bra fysik och kondition. Något som passar 21-åringen som tidigare hållit på med friidrott och alltid varit aktiv.

För att bli bäst i Norden tränar Stephanie Werder väldigt hårt.

– Det är jätteviktigt att rida varje dag. I montésadel. Det är den viktigaste träningen, det ska bli som en reflex att sitta där.

Hur många timmar om dagen tränar du?

– Några eller någon dag i veckan är jag ledig, men annars är det två till fyra timmar per dag.

– Jag har en personlig tränare, han har hjälpt mig med att visa vilka muskler jag behöver träna och nu fokuserar jag på de invändiga musklerna. Det blir mycket ben, rumpa och armar också.

Tränar du mer än dina konkurrenter?

– Ja, jag tror att jag tränar mer än de flesta i landet gör.

Varför är det så viktigt med all träning?

– Det är otroligt jobbigt att rida monté. Man kan ta ett exempel, det är som att stå mot en vägg i 90 grader... När jag höll på med friidrotten som mest stod jag i den ställningen i 26 minuter.

– Man ser att många hästar galopperar i sista sväng i monté, det är för att ryttaren inte orkar hjälpa och ”bära” hästen. Det är då man måste orka hålla i, annars tappar hästen rytmen, säger Stephanie.

”Det funkar inte”

Hur mycket tid lägger du i gymmet?

– När jag är där så blir det minst två timmar. Och det gör jag flera gånger i veckan, men jag vill betona att det är träningen i montésadeln, alltså att rida varje dag, som är det viktigaste. Och det är den bästa träningen.

Är norska montéryttare mer tränade än svenska?

– Ja, flertalet av de norska ryttarna är mer tränade än svenska. Det är fler montélopp i Norge också, det kan vara därför. Men det är ofta jag ser ryttare som inte är tränade, och det funkar inte. De får heller inte rida så mycket.

Josephine har ridit några lopp i Sverige redan och i kväll (läs tisdag) är det dags igen. I lopp 2 på Jägersro sitter hon upp på Stig Hansson-tränade Cappuchino M.S.. Satsningen mot att bli bäst i Norden kan börja...

ARTIKELN HANDLAR OM