”Nahar lekte hem segern”

TRAV

Enligt Robert Bergh var Nahars seger som ett lugnt träningsjobb hemma på gården.

På andra sidan Atlanten satt NHL-stjärnorna Sedin och njöt av sin stjärnhäst.

Och i Finland jobbar Kari Lähdekorpi med trav-tv – samtidigt som han börjar rada upp V75-vinnare igen.

Bergsåker bjöd på ett krävande banunderlag som sög musten ur många hästar. Speciellt innerspåret var tungsprunget och en som såg till att hålla sig därifrån var Robert Bergh som blev dagens dominant med en dubbelseger. Megafavoriten Nahar hade troligen inte behövt duscha efter loppet om det inte varit för att få bort all lervälling.

– Hästen kändes grymt bra och det var som att rulla in en boll i öppet mål. Han är så otroligt lågpulsad och man kan nog jämföra det med att köra ett jobb efter 1.30 över 2400 meter hemma på gården, sa Robert Bergh.

– Nästa start blir i Östersund kommande söndag och sedan funderar jag på Olympiatravet. Kanske att vi går ut i försöket på Romme men vi får se. Det ska bli kul att möta de bästa över medeldistans för det känns som att han har tagit sig ett snäpp vidare i år.

– Kul också att han har fungerat så bra med skor i fem, sex starter nu. Det gjorde han inte när vi började starta i fjol. Därför borde det kunna bli en jäkla utväxling när vi kan köra barfota runt om i vår.

I Vancouver klockan sju i går morse satt Henrik och Daniel Sedin och följde sin stjärnhäst via ATG-Live. Tvillingarna är extremt travintresserade och missar sällan när någon av deras hästar startar.

– En perfekt uppladdning inför kvällens match mot LA Kings, sa en nöjd Henrik Sedin.

Tvillingarna Sedin köpte Nahar för snart ett år sedan och hästen har sedan dess sprungit in 2,1 miljoner kronor.

– Det är den bästa häst vi har ägt. Tidigare var det Amour Ami som var bäst. Nahar har gått från att vara en stark silverdivisionare till en som kan springa ner de bästa över medel och lång distans. Förhoppningen är att han kan vara med i toppen av storloppen i år, sa Henrik som totalt äger fem travhästar ihop med brorsan.

Kari Lähdekorpi tog årets tredje tränarseger i V75 när Breedlove spurtade till vinst. Lähdekorpi bor numera utanför Tammerfors och pendlar till Halmstad där han har 33 hästar i träning. I Finland jobbar han även med trav-tv ett par gånger i veckan.

– Jag är med både som expertkommentator i studion, men åker även runt och gör reportage, intervjuer och tipsprogram, säger Lähdekorpi.

Vill du inte jobba med trav-tv i Sverige?

– Jo, jättegärna. Jag har sagt det i flera år men de verkar inte vara intresserade av mig. Det finns flera saker man kan förbättra. Onsdagsprogrammen från Solvalla är hemskt tråkiga.

Till sist var det anmärkningsvärt att det inte fanns boxar till Daniel Redéns hästar när de anlände till Bergsåker. Därmed fick bland annat V75-favoriten Quangaroo Zet ingen optimal uppladdning.

– Vi hade ingen stallplats och fick gå runt med hästarna i 45 minuter på stallbacken. De kunde inte kissa och så här i efterhand borde jag ha strukit hästarna. Ingen av dem presterade i närheten av vad de kan, sa Redén.

Michael Carlsson