Tv-profilen värvas – blir chef på banan

TRAV

Tv-profilen Kajsa Gustafsson blir ny travbanechef på Umåker.

Det har stormat rejält kring banan den senaste tiden – men 29-åringen planerar att vända den negativa trenden.

– Nu gäller det att få alla de här viljorna att sträva åt samma håll, säger hon till Trav365.

Tv-profilen Kajsa Gustafsson är klar som ny travbanechef på Umåker. I vanliga fall har du kanske sett och hört henne i intervjuer på travbanor, i TV4 eller i dokumentären ”Skitamatören från Tranemo” som hon gjorde tillsammans med fotografen David Lidestedt.

Nu värvas Kajsa Gustafsson som travbanechef/vd på Umåker.

– Det blev klart i mitten av förra veckan. I ett första läge kontaktade de mig och ville att jag skulle söka jobbet. Då gjorde jag det och sedan dess har jag varit med i processen. För två månader sedan hade jag inte tänkt mig det här. Men under tiden som den här processen har pågått så har jag blivit mer och mer inne på att jag har något att bidra med och att jag kommer kunna utveckla mycket på banan. När jag väl fick erbjudandet om jobbet så kändes det som om jag måste prova, säger hon.

Ny dokumentär på gång

Kajsa kommer dock inte släppa tv-världen helt.

– Jag kommer fortsätta att intervjua lite, men Umåker kommer få mest fokus. Jag kommer leda Sommartravet i sommar och jag har en dokumentärfilm som jag ska göra klart. Den ska visas under sommaren i TV4, säger hon.

Speaker på banan

Kajsa är född och uppvuxen i Boden där hennes familj har en gård med travhästar. Som ung körde hon själv mycket ponnytrav.

Karriären som journalist började i Umeå där hon pluggade till journalist och sedan fick jobb som speaker på Umåker och efter studierna var hon reporter på Sveriges Radio Västerbotten.

– Efter det fick jag jobb på Åbytravet som tv-redaktör. Efter fyra år där flyttade jag till Stockholm där jag har drivit ett eget företag inom främst travmedia.  Jag har suttit med i gruppen Horisont 2017, och det är då jag började jobba med travpolitiska frågor, säger hon.

 ”Vill ha något helt nytt”

Från och med måndag är det tänkt att Kajsa börjar sitt nya jobb på Umåker.

– Jag är ung och jag är tjej, det känns kul att en travbana börjar tänka i de här banorna nu. Förut har det varit medelålders män som haft en chefsbakgrund som rekryterats. Men Umåker vill ha något helt nytt, så det känns kul, säger hon.

”Skapa en framtidstro”

Det har varit en turbulent tid kring Umåker i vinter. När styrelsen ville sälja stall på stallbacken blossade det upp en rejäl debatt och vid årsskiftet lämnade den gamla travbanechefen Tomas Åström jobbet.

– Det är ingen hemlighet att det är stormigt på banan och delvis är det fortfarande, på något sätt gäller det att få de här viljorna att sträva åt samma håll. Att alla börjar arbeta för Umåkers bästa och skapa en framtidstro. 

– Det har varit bråk mellan folk och uppsägningar men alla beslut och sådant som har hänt har jag följt, men jag har inget att göra med det som har hänt, säger Kajsa.

”Inte bara gamla gubbar”

På sitt nya jobb väntar först och främst V75-dagen på Umåker i april, och hon ser fram emot att ta sig an utmaningen att hitta ny publik till sporten.

– Jag är sugen på att locka nya grupper till travet, det är inte längre bara gamla gubbar som går på trav.  Jag vill hitta nya vägar att få in unga i sporten, både publik och aktiva.

ARTIKELN HANDLAR OM