Efter kaoset på Åby – stjärnan kommer tillbaka

Foto: aln, montage
KOMMER TILLBAKA Kretsen kring Commander Crowe har ändrat sig – vill starta på Åby igen. Kommer till Olympiatravet i slutet av april.
TRAV

Storbråk i höstas och hot om att aldrig mer starta på Åby.

Nu har kretsen kring Commander Crowe ändrat sig – stjärnan kommer till Olympiatravet i april för att försvara fjolårets seger.

– Jag pratade med ägaren Calle Wihlborg lite innan jul, då hade de han sansat sig och ändrat sig. Det känns bra att Commander Crowe kommer, säger Åbytravets sportchef, Jon Pedersen.

Foto: AP
Commander Crowes ägare Calle Wihlborg.

Om drygt en månad börjar storloppssäsongen på allvar i Sverige. Åbytravet står som värd till det första stora loppet, Olympiatravet, som avgörs den 20:e april.

Förra året tog svenskägda segermaskinen Commander Crowe hem segern och har en friplats i årets upplaga och en chans att försvara förra årets titel.

Men det har varit långt ifrån säkert att ”Commander” skulle komma till Åby.

Anledningen: efter Åby Stora Pris, där hästen slutade tvåa i båda försöken bakom Åke Svanstedts Sebastian K., blev det rejält stökigt kring Commander Crowe.

Hästen var uttorkad efter loppet och tränaren Fabrice Souloy ville ge hästen dropp. Något som Åbys banveterinär, Anders Bergqvist, inte tyckte om och skickade in en anmälan till Jordbruksverket.

”Var inte arg på Åby, utan...”

Allt kaos gjorde kretsen kring Commander Crowe mycket upprörda och ägaren Calle Wihlborg ringde upp Åbys sportchef, Jon Pedersen, och sa att han aldrig mer skulle starta hästen på Åby.

– Han var väldigt irriterad när det hände, men det har blåst bort nu. Jag pratade med Calle Wihlborg lite innan jul, då hade de han sansat sig och ändrat sig. Det känns bra att Commander Crowe kommer, vi är nöjda, säger Jon Pedersen till Trav365.

Varför ändrade de sig?

– Han var inte arg på Åby, utan vår banveterinär. Han vill inte straffa Åby och publiken här med att inte komma med sin häst.

Calle Wihlborg vill inte kommentera relationen till Åby och dess banveterinär:

– Det vill jag inte uttala mig om. Det som varit har varit, säger han.

I helgen gjorde Commander Crowe årsdebut på Vincennes, där diskades han för orent trav. Märkligt, enligt tränare Souloy, som i en intervju med tgn.no berättar om den fortsatta matchningen med den läckre fuxen.

– Det viktigaste för mig är att hästen verkar bättre än ifjol, han ser bra ut, är frisk och verkar avslappnad.

Han fortsatte med att berätta att det blir en ny Nordenturné.

– Han ska först starta i Olympiatravet, därefter Oslo Grand Prix och sedan Elitloppet, säger Fabrice Souloy till tgn.no.

”Restaurangerna redan fullbokade”

Åbytravet har precis haft ett uppstartsmöte angående Olympiatravet och banan börjar förbereda sig för en av årets största travdagar.

– Det känns bra och det ser bra ut. Restaurangerna är redan i stort sett fullbokade, det känns att det våras lite nu. Vi ligger bra på det i tiden, säger Jon Pedersen.

– Vad gäller hästar och så där börjar vi i helgen då vi ska åka ner till Nice och prata lite med fransmännen.

Vilka är drömhästarna till loppet?

– De hästarna får vi inte hit, säger sportchefen och syftar på Ready Cash och Royal Dream, ettan och tvåan i årets upplaga av Prix d´Amérique.

– Det är två wild card som vi ska dela ut i loppet, så det är inte så stort jobb som inför exempelvis Åby Stora Pris. Det finns några bra ston som är intressanta, bland andra Save The Quick om hon når toppformen. Vi börjar som sagt kolla på det i helgen, sen får vi ta det som kommer. Det är ju fortfarande ganska långt kvar till loppet.

FAKTA

Commander Crowes mäktiga segerfacit 2012:

Vann:

Olympiatravet

Oslo Grand Prix

Elitloppet

Kymi Grand Prix

Forus Open

Hugo Åbergs Memorial (slog världsrekord)

Sprang in 2012: 11,5 miljoner kronor.

Totalt: 27,7 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM