Jagar sin första Solvalla-seger – med miljonskräll

Foto: ALN
TRAV

Efter över sex år hos Åke Svanstedt bestämde sig Mercedes Balogh för att satsa på en egen verksamhet.

Vid onsdagens V86-jackpott kan Mercedes ta sin första tränarseger på Solvalla med sin sin häst McAllan Broline.

– Hon lär säkert få ett bra lopp utifrån spåret som hon har, säger tränaren.

Det var kärleken som gjorde att Mercedes Balogh, 34, bestämde sig för att lämna jobbet som hästskötare hos Åke Svanstedt och testa på en egen karriär som travtränare.

Nu driver hon sedan ett år tillbaka en egen tränarrörelse som amatör.

– Jag trivdes bra hos Åke och jag hade säkert varit kvar om det inte hade varit för allt som dök upp. Jag träffade en kille från Örebro. Vi ville satsa och därför bestämde jag mig för att flytta, dessutom var jag sugen att göra något annat.

Hon och killen hittade en hästgård i Fellingsbro, i Lindesberg, som de hyr.

– Sedan vi fick tag på den här gården har det varit mer allvar, jag trivs och det är skönt att sköta sig själv. Min kille är väldigt intresserad och hjälper till och sköter det praktiska runtomkring, berättar hon.

Har egen sandbana

Kring gården har hon bra träningsmöjligheter och precis som sin tidigare arbetsgivare en sandbana.

– Jag gjorde en rakbana när jag flyttade hit med lite djupsand. Det är lite som hos Åke, men inte samma material och inte lika lång. Jag kör lite efter det jag har lärt mig hos Åke och lite egna idéer. Sedan gäller det att anpassa sig efter individen.

För tillfället har hon fyra hästar på sin träningslista och en av dem, McAllan Broline, går ut i V86-2. Senast blev det seger på Axevalla i ett V5-lopp i mitten av februari, men Mercedes ligger  lite lågt inför onsdagens lopp.

– Det är ganska tufft emot. Men hon verkar vara på väg uppåt i form och har känts fortsatt bra i träningen efter det senaste loppet. Jag hoppas att hon kan vara med och få en peng. Är hon fyra -femma är jag nöjd.

– Jag har haft henne sedan i somras.  Men det var varit mycket krångel, det är nu senaste tiden som hon fungerat bra. Hon har varit lite skör och det har blivit stopp i träningen.

Det är jackpott på V86, ska man ha med henne om man är ute efter de stora pengarna?

– Har du med många hästar tycker jag det. Hon lär säkert få ett bra lopp utifrån spåret som hon har. Allt kan hända, men i normala fall tror jag inte hon gör upp om segern. Men man kan hoppas.

Vad har du för planer för framtiden, vill du bli proffstränare?

– Jag har aldrig haft mål att bli proffs, även om det skulle vara kul. Jag vill inte ha någon stor verksamhet, jag trivs bra som amatör. Så jag kör på med det här.