Stjärnans mål – vinna flest lopp i Sverige 2013

Foto: aln
Jorma Kontio spänner bågen, siktar på att vinna flest lopp i Sverige i år.
TRAV

Jorma Kontio är Nordens segerrikaste kusk och förra året blev han champion på Solvalla.

I år siktar finländaren högre – just nu leder han kuskligan i hela Sverige.

– 52 segrar? Jag har inte räknat, men det är kul, säger han.

Björn Goop är den kusk som varit överlägsen i Sverige de senaste åren. Det är ingen som varit i närheten av att utmana stjärnan i landets kuskliga.

Men i år kan mannen i guldhjälm få bekänna färg.

Nordens segerrikaste kusk, och vinnare av Solvallas kuskliga ifjol, Jorma Kontio är nämligen i toppform.

Kontio har inlett året lysande och leder nu den allsvenska kuskligan med 52 segrar.

En seger före Björn Goop.

Åtta segrar före trean Johnny Takter.

– 52 segrar? Jag har inte räknat, men det är kul. Det är undersökt i Finland att det är roligare att vinna än att förlora. Bara en vinner i travlopp, så är det ju, säger Kontio till Trav365.

”Måste ha vinnarskalle”

Har du vinnarskalle?

– Ja, det måste man ha. Men det måste hästarna man kör också ha. Jag har haft riktigt bra hästar, som har varit friska.

– Även en dålig kusk kan vinna med en bra häst. Hästarna är avgörande.

Björn Goop har som sagt dominerat kuskligan i Sverige de senaste åren, vad har du att säga om honom som kusk?

– Det är en bra kusk, inget snack om saken. Men det är samma för honom, hästarna är avgörande i den här sporten, säger Jorma Kontio.

Har du någon taktik för att vinna över honom i år?

– Vara jämn och inte ha så många dåliga dagar. Jag har kört så länge så jag vet vad det går ut på. Jag hoppas hålla mig frisk, då kan det gå bra.

Rivstartat på Solvalla

Förra året vann finländaren flest lopp på Solvalla och även i år har Kontio börjat mycket starkt på huvudstadsbanan. Det har blivit 29 segrar på 131 starter. Det är 13 segrar mer än tvåan i tabellen, Örjan Kihlström.

I kväll när det är jackpott på V86, med tio miljoner i potten, kör Kontio sex hästar på spelformen. Här nedan ser du stjärnkuskens egna ord och chansvärdering på hästarna.

FAKTA

V86-1

6 Regina One var det länge sedan jag körde men hon verkar hålla bra form om man ser till formraden. Hon har dock svårt för att sticka nosen först över mållinjen och jag är nöjd om hon slutar bland de fyra, fem främsta.

Jorma bedömer segerchansen: 10%

V86-3

12 Ragata är ett lovande treårssto som har inlett karriären på bästa vis med två raka segrar. Nu fick vi ett iskallt utgångsläge och vi möter ett par tuffa konkurrenter. Från ett bättre utgångsläge hade jag trott på bra segerchans men nu är vi aningen utlämnade gentemot konkurrenterna.

Jorma bedömer segerchansen: 40%

V86-4

5 Boeing Boko är en häst med fin kapacitet. Han reparerade en galopp på ett starkt sätt senast som tvåa och formkurvan pekar rakt uppåt. Han har nu fått två lopp i kroppen efter vila och han vinner lopp inom kort. Felfri kan han göra det redan här.

Jorma bedömer segerchansen: 50%

V86-6

4 Believe Me är ett fint sto som utvecklas positivt för varje start. Senast fick hon aldrig chansen då en framförvarande häst krånglade från start och vi hade ingenstans att ta vägen och det slutade med galopp. Normalt är hon helt travsäker. Nu har vi ett vettigt utgångsläge och jag tycker att hon ska ses med bra segerchans.

Jorma bedömer segerchansen: 70%

V86-7

1 Xman Kemp håller bra form för dagen och han kämpar på fint i loppen. Han är inte tillräckligt startsnabb för att kunna behålla ledningen från innerspåret men jag hoppas vi kan hitta en vettig position. Tar man med tre, fyra hästar på V86-kupongen är även han värd en markering.

Jorma bedömer segerchansen: 30%

V86-8

12 Albright har levererat fina insatser i de fem starter hon gjort i år. Hon agerar betydligt rappare numera och hon har spurtat piggt varje gång. Med lite klaff kan vi få en bra position från vårt springspår på tillägg. Hon tillhör en av dem som gör upp om segern.

Jorma bedömer segerchansen: 40%

Källa: atg.se

ARTIKELN HANDLAR OM