Sagan fortsätter – tjänat 500 000 kr på några veckor

Foto: ALN
Sune Arnesson är en av delägarna i Sanity. Han var den som samlade ihop delägarna och fick några av dem att satsa vidare.
TRAV

Sagan kring topphästen Sanity fortsätter.

De 136 delägarna ropade in hästen på auktion för 780 000 kronor.

Sedan dess har de inte behövt lägga en krona på sin häst.

I år har deras stjärna tjänat 500 000 kronor på två starter i Frankrike.

–  Det börjar bli spännande framöver, jag vet inte vad jag ska tro, säger Sune Arnesson, en av delägarna.

Sune Arnesson, 71, var med redan från början på Malin Löfgrens stjärna Sanity som vann den första upplagan av Rixallsvenskan.

Sune hade en andel och när hästen skulle säljas på auktion 2009 drog han ihop de andra delägarna och såg till att fler av dem satsade vidare.

– Jag drog igång och kollade vilka av de 1 000 delägarna som var sugna på att fortsätta som delägare. Det blev 136 personer som betalade in 10 000 kronor var så att vi kunde köpa tillbaka hästen, säger han.

Fick inbjudan till Elitloppet

Sedan dess har Sanity inte gjort dem besvikna. I fjol var hästen med i ett av försöken till Elitloppet, Norrbottens Stora Pris, Guldbjörken på Umåker och Gävle Stora Pris . Totalt sprang Sanity in 1 870 040 kronor under 2012.

I vinter har deras stjärna varit i Frankrike för att ladda upp och i helgen gjorde hästen sin andra start för i år. Det slutade med en andraplats i storloppet Prix de l'Union Europeenne, innan det var Sanity trea i årsdebuten.

– Det rullar på och det är bättre än planerat. Det var så här vi tänkte oss, att vi skulle trimma på under vintern och gå ut i några preparélopp och sedan komma hem till Sverige och tävla på. Och att hästen ska vara i toppform när han kommer hem.

Var du på plats och såg det senaste loppet?

– Jag har följt hästen via ATG Live. Vi var några som var nere i samband med Prix d'Amérique och hälsade på Sanity. Men Malin har varit där mycket och Malins syster Moa har bott där.

Det stora målet för hästen i år är Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj.

Hur ser du på våren och sommaren?

– Det börjar bli spännande framöver, jag vet inte vad jag ska tro. Allt som har hänt. Det bara rullar på och är bara kul.

Får pengar varje år

Delägarna som valde att satsa på Sanity har inte behövt lägga några mer pengar än de 10 000 kronor var som de gick in med.

– Vi har fått återbäring varje år. Vi gör bokslut i mitten av december och i slutet av året får vi lite pengar tillbaka. Vi har fått tillbaka 20 000 kronor var, om inte mer. Dessutom har vi väldigt kul, i sommar blir det lite resor för att se honom. Samtidigt måste man ha i åtanke att han är en häst, så man vet aldrig vad som kan hända.

När förstod du att han var så här bra?

– Innan han hade startat i Riksallsvenskan så hade vi en travgala i Östersund. Jag delade ut pris och det blev snack om den här hästen. Jag sa; jag ska inte lägga någon börda på dina axlar Malin men jag tror att du har den bäst stammade hästen utav alla sexton.

– Sanity har så himla lätt för sig, det är en fröjd att se när han springer. Han har de talangerna som man behöver, säger Sune.

FAKTA

Sanity statistik

50 starter i karriären

24 segrar

Intjänat: 5 555 664 kr

Tränare: Malin Löfgren

Ägare: Stall Sanity (Löfgren Malin)