Profilens fräcka idéer: ”Spela om superpott på V75”

TRAV

V75 i olika europeiska länder och en superpott på närmare en miljard kronor.

Det är 22-åriga Åbyprofilen Kristofer Jakobsons idé för att få ökat intresse för travsporten och spelet på hästar.

– Det skulle blir travets Champions League, säger han.

Åbyprofilen Kristofer Jakobbson.

För tillfället samarbetar ATG med Norge och Finland under några V75-omgångar per år. Nästa vecka är det till exempel V75-tävlingar på Momarkens travbana i Norge, där svenska, norska och danska hästar gör upp.

Åbyprofilen Kristofer Jakobsson, 22, tänker större. På travsidan Travspetsen har Kristofer skrivit ett blogginlägg där han vill se V75-tävlingar i Tyskland, Holland och Frankrike, en gång i månaden.

Allt för att öka intresset för travsporten och spelet på hästar.

– Ett stort internationellt intresse är bra för sporten, säger han.

Många tycker att travet har blivit för förutsägbart. Om man då skulle köra V75-trav i olika länder en gång i månaden, med kuskar och hästar från hela Europa skulle det blir mycket svårare att analysera loppen.

”Europas bästa hästar och kuskar”

Om man skulle få med Holland, Tyskland, Frankrike, Danmark och Norge på idén spekulerar Jakobsson i en superpott på runt 700 miljoner kronor den lördagen man kör V75-tävlingar tillsammans.

– För spelarna hade varit super, då Europas bästa hästar och kuskar är på plats. Dessutom spelar du i en superpott där sju rätt kan ge hur mycket som helst, säger Kristofer Jakobsson.

– Det skulle ge ett ökat intresse för sporten och det är bra för alla parter, det skulle bli travets Champions League, fortsätter han.

”Börja med att flytta V86”

En som gillar 22-åringens idéer är travtränaren och experten Anders Lindqvist. Lindqvist har stor erfarenhet av travet i Europa, inte minst i Frankrike där han har sin tränarrörelse.

– V75 är ett sånt jäkla bra spel, vi kanske inte ska börja ändra på det. Man kanske ska börja med V86, det känns inte som det utvecklas. Varannan vecka flyttar V86-tävingarna till Norge, Frankrike, Italien eller Tyskland. Man kör lite landskamper och fyller två lastbilar med svenska hästar. Såna grejer tror jag kan vara roliga, säger Lindqvist.

– Man kan göra riktiga superpotter att spela om i och med det här. Vi måste internationalisera spelet och hjälpa våra europeiska länder som har det lite tungt.

Är det här realistiska tankar och idéer?

– Vi kommer nog dit, tids nog. Men vi kanske inte är mogna för det riktigt än.