”Vågade tävla – vann loppet”

TRAV

Sport av god klass.

Tävling i loppen.

Äntligen.

I mina ögon var Kim Eriksson den stora hjälten i går. Han tog spets i V75-1 med Vendi (5%) och valde att svara när Daniel Redén testade för ledningen genom den första kurvan med storfavoriten, Twigs Tiffany (68%). Varför var nu detta så märkligt då kanske ni undrar? Jo, för nästan alla andra kuskar hade garanterat släppt till Twigs Tiffany och då hade loppet varit över.

Eriksson tänkte annorlunda.

Han vågade tävla och han vann loppet. Strålande, Kim. Nu hoppas jag att andra körsvenner som såg loppet fick sig en tankeställare. Fega travkuskar vinner inga lopp. Jag är övertygad om att bristen på tävlande i travlopp, framför allt på Solvalla, är en anledning till det minskande intresset för sporten.

Att jag är svag för Örjan Kihlströms konster i sulkyn är ingen hemlighet. I går var han suverän bakom Quality Questioned (43%) i V75-2. Ekipaget hamnade utvändigt ledaren och från den positionen hade Kihlström total kontroll. Han knäckte ledaren i tid, såg till att hästen i rygg inte fick chansen för det var för sent och körde undan i rätt tid för att inte starkt spurtande Rocket Zet inte skulle hinna dit. Mästerklass av Kihlström och en mycket fin insats av

hästen.

Timo Nurmos (tränare) och Jorma Kontio (kusk) har haft ett långt samarbete och just nu flyter funkar det utmärkt. I går blev det en dubbelseger på V75. Checco Boko (53%) kördes tidigt till spets i V75-3 och vann överlägset. Tre segrar på fem starter får mig att tro på en ljus framtid. Nurmos/Kontios andra triumf fixade Going for Gold Zaz (43%), som är i sitt livs form, i V75-6.

Kontio lät Åke Svanstedt och Kajsa Frick bråka om spets ett tag innan han tog position utvändigt ledaren och sen var det uppvisning. Going for Gold Zaz har alltid sett klumpig ut men det blir bättre och bättre. Och även Going for Gold Zaz, vilket jobbigt namn, vinner fler lopp.

I övrigt från gårdagen:

Framgångarna fortsätter för unge Joakim Elfving. För fjorton dagar sen tog han sin hittills första tränarseger på V75. I går dubblade han siffran när Face Facts (7%) vann V75-7. Björn Goop gav hästen ett lopp i rygg på ledaren och när luckan kom avgjorde Face Facts enkelt.

Elfving och sambon Lina Pergenius köpte hästen för fem tusen. I går sprang han in 150 000 kronor.

Erik Adielsson körde direkt till spets med Havbergs Mimi (26%) i V75-2 och höll med liten marginal undan för tappre Caddie Gallant. All heder till tränaren, Sören Bertilsson (69 år), som har sin ögonsten i ypperligt skick.

 Spets gällde också i V75-3 där Peaberry (28%) spårade hela vägen för Fredrik B Larsson. Bröderna Larsson (Henrik och Fredrik B) har fått en kanonstart på 2013 och än bättre kan det bli eftersom en av landets mest spännande hästar, Caballion, finns i stallet. Det kan bli ett roligt år för Larssons.

Våren är på ingång och då blir det genast svårare att vinna lopp om man inte har position långt fram i fälten. I går vanns fyra lopp från spets, två från dödens och ett från rygg ledaren.

Johan Edlund