Mediaprofilerna: ”Hade inte varit något utan trav”

Foto: Magdalena Piwowoz, TV4, Henrik Lundholm, Scanpix, Kanal75
Johan Edlund, Jessica Almenäs, Fredrik Wikingsson, Petra Nordlund, Gry Forssell, Patric Skoglund, Göran Borgås och Per Skoglund. Alla har de börjat i travets värld och senare fått prova på andra tv-produktioner.
TRAV

Trav-tv fortsätter skola starka profiler som syns i olika tv-produktioner i dag.

Petra Nordlund, Fredrik Wikingsson, Johan Edlund, Gry Forssell och Jessica Almenäs är några som börjat sina karriärer i travets värld.

– Jag hade förmodligen inte haft den karriären jag har nu utan travet, säger Almenäs till Trav365.

Det är ingen hemlighet att travet är en stor talangfabrik – för tv-profiler.

Ingen annan genre har skolat så många starka kort som syns i rutan i dag.

Johan Edlund, exekutiv producent för travsändningarna i TV4, som själv gjort resan inom travet, vet vad som ligger bakom framgångarna.

– Det finns väldigt många olika travsändningar, där får man träna på att kommentera, göra intervjuer, vara programledare och lägga in journalistiska värderingar. Det är mångsidigt, säger han.

– De här personerna som har fått prova på nya saker utanför travet är väldigt duktiga i grunden och har talang. Sen gäller det att ha viljan att utvecklas.

”Betytt allt för mig”

Edlund menar att det är mångfalden och att det är så mycket liveproduktioner i travet som gör jobbet extra utvecklande.

– Det ställer högre krav när det är live, det är en stor utmaning. Travet rullar ju på 364 dagar om året också så är man duktig får man jobba mycket, det behövs för att man ska få rutin och komma in i jobbet, säger Johan Edlund.

Han fortsätter:

– Utan trav-tv hade jag inte varit någonting. Tror jag i alla fall. Jag började i maj 1997 och det har betytt allt för mig. Jag kom in på TV4 och fick börja göra fotboll, sen hockey och efter det blev det friidrott. Sen har det bara rullat på.

Almenäs: ”Jag älskar...”

Jessica Almenäs är en annan som tog vägen i travets värld innan hon fick chansen att göra nöjesprogram med mera.

– Jag har lärt mig nästan allt jag kan i trav-tv. Att improvisera, hantera alla tänkbara situationer på ett bra sätt, har gett mig oerhört stor erfarenhet av direktsändningar, att arbeta journalistiskt, att göra intervjuer och så vidare, säger Jessica Almenäs.

– Det är roligt att få jobba med sitt intresse och ingen dag är den andra lik. Jag älskar också att göra direktsänd tv, det är en helt annan nerv, fortsätter hon.

Vad hade du varit utan trav-tv?

– Svårt att säga, men det har varit den bästa skolan man kan få. Jag hade förmodligen inte haft den karriären jag har nu utan travet.

Hur ser du på att flera av dina kollegor får chansen att göra andra program utanför travet? Per Skoglund har fått göra sportsändningar på TV4 och Göran Borgås kommenterar en del fotboll, för att nämna några.

– Det är givetvis jättekul! Travprofilerna tar över tv-världen, säger Almenäs med ett skratt.

– Jag är inte förvånad, det finns väldigt mycket kompetens hos mina trav-tv kollegor, fortsätter hon.

”Har ett bra rykte”

Som nämnt ovan har Per Skoglund, känd från travsändningar, alltså fått prova på att ha hand om sportsändningar i TV4 och Göran Borgås har kommenterat en del fotboll.

Och de utför ”nya” jobben med bravur, i alla fall om man ska tro deras chefer.

– Både nyhetschefen och fotbollschefen här på TV4 är mycket nöjda med de två. De frågar mig om det finns fler från travet som kan vara aktuella för jobb. Travreportrar och programledare har ett bra rykte. Det är givetvis jättekul och ett kvitto på att trav-tv är en bra skola, säger Johan Edlund.