Så har Stig H rest sig förut

Foto: Claes Kärrstrand/Kanal75
Världens bästa häst lämnade Stig H 1991 Ägaren Björn Pettersson och Stig H Johansson efter Peace Corps seger i Yonkers International i USA. Kort därefter kom det omtalade uppbrottet mellan de båda.
TRAV

16 topphästar lämnar Stig H Johansson och går till Reijo Liljendahl.

Ett hårt slag mot stortränaren – men han har rest sig och tagit revansch efter liknande händelser tidigare.

1991 flyttade Björn Pettersson Peace Corps, då världens bästa häst, och ett antal hästar till från Stig H.

Foto: kanal75
Stig H tillsammans med Queen L.

Under torsdagen blev det klart att storhästägaren Päivi Laakkonen flyttar sina hästar, med stjärnan Formula One i spetsen, till Reijo Liljendahl. Reijo får snart ut sin proffslicens och kan börja träna hästar på Julmyra Gård mellan Sala och Uppsala.

För Stig H Johansson som för dagen har 90 hästar på träningslistan är det naturligtvis tungt att bli av med hästar av den kalibern.

Känsloladdad flytt

Men det är långt ifrån första gången mästertränaren har blivit av med talangfulla hästar.

Och varje gång har Stig H rest sig och tagit revansch.

En av de mest känsloladdade och uppsnackade flyttarna var när Björn Pettersson, stall Pieder, flyttade Peace Corps från Stig H till Torbjörn Jansson i slutet av 1991.

Det året hade hästen, som då räknades som världens bästa, vunnit Elitloppet och precis innan flytten även Yonkers International i USA.

Men när ägaren ville ändra villkoren för avtalet med Stig H sa tränaren ifrån.

Ägaren svarade med att flytta Peace Corps från Stig H Johansson till Torbjörn Jansson. Ett tiotal hästar till åkte med i samma veva.

Stig H fick revansch

Mitt i den omtalade flytten skulle Frances Bulwarks lopp köras på Solvalla. Inget märkvärdigt med det, om det inte vore för att både Peace Corps, i ny regi, och Queen L., fanns med i startlistan.

Stig H Johansson skulle få sin chans till revansch – direkt.

Det började dock inte så bra för Queen L.-anhängarna i loppet, då hästen och Stig H Johansson släpade långt, långt efter fältet som anfördes av läckra Peace Corps.

Men ju längre loppet gick närmade sig Queen L. fältet över den långa distansen och när upploppet nalkades kom mäster Stig längst ut i banan. Publiken jublade högt när Queen L. hade passerat mållinjen först och besegrat Peace Corps, i det som har beskrivits som ett av de mest känsloladdade travloppen i historien.

Efter uppgörelsen på Solvalla gick det utför för Peace Corps. För Queen L. däremot blev det början på en mycket imponerande karriär. Största segern kom 1993 då superstoet vann Prix d´Amérique med Stig H i sulkyn.

Stig H Johansson har alltså tålt att bli av med stjärnor tidigare. När Stig blev av med Peace Corps var han i 45-årsåldern och mitt i en framgångsrik karriär. Nu är tränaren 67 år och hästarna på träningslistan har minskat på den senaste tiden. Men lita på att Stig H Johansson fortfarande blir att räkna med på ovalerna framöver.

– Det här är inga konstigheter, jag har fått hästar och blivit av med hästar tidigare genom åren, säger Stig H Johansson om att han tappar 16 topphästar till Reijo Lijlendahl.

ARTIKELN HANDLAR OM