Kaos i Italien – svenskar får inte sina prispengar

Foto: aln
TRAV

Radioprofilen Ulf Elfvings delägda häst vann storlopp i Italien i höstas.

Men ägarna har inte sett röken av prispengarna på 700 000 kronor.

Nu riskerar kretsen kring hästen att bli utan belöning.

– Det är skandalöst, säger Elfving.

Quid Pro Quo som haft en del otur i sin travkarriär krönte fjolårssäsongen med att vinna Orsi Mangelli i Milano i början av november förra året.

Tränaren Svante Båths satsning lyckades och ägargänget, med radioprofilen Ulf Elfving, i spetsen fick all anledning att jubla.

Italienarnas besked efter triumfen var att kretsen kring hästen skulle få vänta några månader innan de skulle få sina prispengar på runt 700 000 kronor.

”Hjälper väl inte att stämma dem”

Nu, cirka fem månader efter segern, har varken Ulf Elfving eller någon annan sett röken av några pengar.

– Det brukar tydligen dröja ett halvår, det är det jag hört. Det är uruselt skött av italienarna. Det är skandalöst, säger Elfving.

– Det hjälper väl inte att stämma dem. Hästen får springa in nya pengar, jag hoppas att han har kapacitet till det, fortsätter han.

En annan som har drabbats av samma sak är Noras Beans tränare Ulf Stenströmer och hästens ägare. Stjärnhästen vann Nationernas Pris i mitten av november 2012, och de har heller inte fått sitt förstapris på nästan en miljon kronor.

– Pengarna kommer säkert, men om det blir nu, i juni, eller om två år, det är det ingen som vet. Vi kommer inte starta i Italien något mer, säger Ulf Stenströmer.

”Pengarna är slut”

Storloppspromotorn Klaus Koch har skött kontakterna med italienarna i båda de här fallen. Såväl före- som efter segrarna.

– Ingen av dem har fått några pengar. Det här är en unik situation, italienarna har alltid betalat ut. Man har fått vänta några månader, men pengarna har alltid kommit. Nu är det dock fullt kaos i Italien, de har stängt banor så jag vet inte hur det går, säger Klaus Koch.

– De gick efter en utbetalningsplan, men den sprack i februari, då var pengarna slut.

Så det finns risk att svenskarna inte får sina pengar?

– Jag vet ingenting, de kommer med nya besked hela tiden.

Vad kan du göra åt det här?

– Jag kan bara pressa på dem, det är allt jag kan göra. Budet just nu är att pengarna ska komma i maj. Men de har skjutit upp såna besked tidigare.

– Det är jäkligt obehagligt det här. Det är ju jag som sagt åt svenskarna att anmäla till de här loppen och pratat med italienarna innan och de har sagt att det är lugnt med prispengar, och så blir det så här. Det är inte alls bra, säger Klaus Koch.