Kolgjini stryker alla sina hästar från V75

Stjärnan mycket kritisk till Momarkens bana

Foto: Kanal 75
Lutfi Kolgjini.
TRAV

Först ströks Joke Face.

Nu har tränaren Lutfi Kolgjini valt att plocka bort alla sina hästar från V75 på Momarken.

– I min vildaste fantasti trodde jag inte att det skulle bli vinterbana, skriver han i sin krönika.

Det var tänkt att Lutfi Kolgjinis stjärna i stallet, Joke Face, skulle starta under lördagens V75-tävlingar på Momarken i Norge.

Men på grund av den vinterbana som råder, då hästarna enligt rapporter skulle tvingas gå med brodd, tog Kolgjini beslutet att stryka sin häst.

– Under veckan fick jag indikationer på att det skulle bli så och i torsdags fick jag veta att Momarkens V75-bana skulle kräva brodd. Jag tog ett snabbt beslut att stryka Joke som har dragits med en skada i ett bakben. Alltid risk att slå upp den, skriver han.

Får startförbud

Men Kolgjinis beslut har fått konsekvenser. Det norska travförbundet hotade med straff och Joke Face dömdes bland annat till startförbud – i Norge.

Då tände "Ludde" till och strök sent på fredagskvällen de två andra av hans hästar som var anmälda till att starta.

Anledningen: Hans hästar har tränat på sommarbana i vinter och han vill inte riskera att låta hästarna få gå med brodd i en årsdebut.

– 270 ton salt har det kostat och jag tänker inte riskera deras hälsa och välbefinnande genom att börja säsongen på brodd. Inte en chans.

"Han måste förstå"

Kjeld-Henning Sandem är sportbanechef på Momarkens Travbana i Norge.

Han ser händelsen som mycket beklaglig men är väldigt klar med vad det är som gäller för Lutfi Kolgjini.

– Han har brutit mot det norska strykningsförbudet som vi har. Norge och Sverige har olika regler, det måste han förstå. Som det är nu kommer hans häst att få fem dagars starförbud i hela Norge.

Hur ser banan ut i dag?

– Banan är riktigt fin, det har blivit mildare väder men det har ju varit väldigt kallt de senaste dagarna. Jag tror att banan är i så bra skick att flera hästar kan gå barfota runt om i dag, men en del lär säkert behöva fästa i bakskorna.