Tränarens ilska i TV4 – skällde ut norsk sportchef

Foto: kanal75, atg play, montage
TRAV

Lutfi Kolgjini strök alla sina hästar inför V75-starterna på Momarken.

Nu blir han hårt straffad av norsk travsport – något tränaren inte förstår.

– Det är slutanmält till Norge, lycka till med norsk travsport, sa Ludde via telefon i söndagens direktsändning av Vinnare V65 i TV4, efter det slängde han på luren.

Foto: kanal75
Jan Hedrén, sportchef i Det Norske Travselskap.

I torsdags strök Lutfi Kolgjini Joke Face ur listorna inför starten på V75 på Momarken.

Ludde hade fått indikationer från Norge att banan skulle bli dålig och därmed ville han inte riskera att starta sin stjärna, som under fjolåret varit allvarligt skadad.

Men enligt norska regler kan man inte stryka sin häst, utan några konsekvenser, på grund av banunderlag.

– Man kan inte stryka på grund av banan på grund av någon anledning. De är ju långt efter svensk travsport i det avseendet. Jag sa åt dem att fixa det ändå, för att jag ville starta hästen hemma på Jägersro nu på lördag, men jag fick fem dagars anmälningsförbud i alla fall. Något jag inte hade fått i Sverige, säger Lutfi Kolgjini, via telefon, i TV4:s Vinnare V65.

Sportchefen: ”Är en bra regel”

När Kolgjini fick veta att han fått anmälningsförbud för Joke Face, ringde han upp chauffören till sin hästbuss, som transporterade stallets två andra V75-hästar (Mellby Artist och Maffioso Face), och bad honom vända hem till Vomb igen.

Eftersom de strykningarna kom utan anledning beläggs dessa hästar med tre veckors anmälningsförbud och Lutfi måste betala 3000 norska kronor i böter.

– Jag blev inte informerad om det. Om vi nu kör V75 i Norge, varför är då regelverket så annorlunda? frågar sig Ludde i Vinnare V65.

Jan Hedrén, sportchef i Det Norske Travselskap, deltog också i programmet via telefon.

Han svarade:

– Det kan man tycka, att vi ska ha samma regler. Men jag tycker vi har en bra regel i Norge.

Med den kommentaren brakade en ilsken debatt igång.

Lutfi:

– Tycker du det är en bra regel?

Jan:

– Jag tycker inte att vi ska ha en sport där man mitt i veckan kan komma på; ”Oj, vi har ett bättre lopp nästa vecka, då stryker vi och så startar jag där istället”. Jag tycker inte att man ska ha en sån sport där man kan missbruka systemet, det blir en hopplös situation och rena vilda västern.

Lutfi:

– Tror du att jag tänkt missbruka systemet eller?

Ludde: ”Lycka till”

Kolgjini ställde sig efter det frågande till Norges inställning till djurskyddet och spelsäkerheten då de körde tävlingar och lät stjärnhästar starta på Momarken i lördags, trots att de aktiva var mycket kritiska till underlaget hästarna sprang på.

Han fick snabbt svar av Hedrén:

– Det är helt okej att stryka för banförhållanden i Norge, men då får man räkna med fem dagars anmälningsförbud.

Ludde kontrade ännu snabbare:

– Det är slutanmält till Norge i alla fall. Lycka till med norsk travsport, sa han och slängde på luren.

Nobbar Oslo Grand Prix?

Enligt tidigare uppgifter till Trav365 tänkte Lutfi Kolgjini starta sin största stjärna Raja Mirchi i Oslo Grand Prix, men nu är det alltså ytterst osäkert om Ludde gör resan till vårt västra grannland något mer i framtiden.