Banpersonalen: ”Blir uthängda hela tiden”

Foto: aln, kanal75
Banpersonalen ska träffas för möte Peter Nilsson på Bergsåker, Jörgen Wickman på Åby och de andra banmästarna i landet har fått nog. Nu vill de få de aktiva att förstå hur svårt deras jobb är.
TRAV

Banpersonalen på Sveriges fyra största travbanor har fått nog – de har tagit emot nog med kritik från de aktiva.

Nu ska de träffas, prata och komma med en skrivelse som ska förklara hur svårt deras jobb är.

– Det här funkar inte, man blir uthängd hela tiden, säger Peter Nilsson, anläggningschef på Bergsåker.

Så sent som i helgen fick banpersonalen på Momarken, där svensk-norska V75-tävlingarna kördes, kritik för sitt banunderlag.

Lutfi Kolgjini valde att stryka sin stjärna Joke Face tre dagar innan tävlingarna då han fått information om att den skulle bli hård.

Inför tävlingarna skickade även tränaren till Norges affischhäst, Tekno Odin, en känga till banarbetarna. Han menade att hans häst var helt chanslös om banan skulle vara lika lös som i värmningen.

Tekno Odin floppade även i loppet.

”Jäkligt tråkigt att höra”

Men det är inte bara i Norge som klagomålen haglar över banpersonal. På Sveriges fyra största banor, Bergsåker, Åby, Solvalla och Jägersro får personalen allt som oftast ta emot skarp kritik från de aktiva.

– Man blir hajmat och beskylld för att banan är dålig. Det här funkar inte, man blir uthängd hela tiden, säger Peter Nilsson, anläggningschef på Bergsåker, tidigare på Solvalla.

För en tid sedan ägnade stjärntränaren Åke Svanstedt en krönika i Sportbladet åt de dåliga banförhållandena runt om i Sverige. Hårdast gick han åt Åby. Han påstod där att några av banskötarna knappt kunde köra en traktor.

– Det är jäkligt tråkigt att höra naturligtvis, säger Jörgen Wickman, ansvarig på Åby.

Han fortsätter:

– Vi har ett väldigt svårt jobb och många vill ha olika banor. Det är svårt att tillgodose alla. Peter uppe på Bergsåker har varit i blåsväder och vi (Åby) och Solvalla får alltid kritik för våra banor.

”Tränarna står ofta oemotsagda”

Nu har personalen på banorna fått nog. Banmästarna på de fyra största banorna i Sverige ska ses, prata om hur de ska kunna hjälpa varandra och komma med en skrivning till de aktiva.

– Vi måste hitta på något för att få förståelse, säger Peter Nilsson.

Jörgen Wickman fortsätter:

– Vi ska hitta ett tillfälle att ses, ja. Det är ofta de aktiva som får höras i olika medier, jag har inte sett ett travprogram där någon som sköter om banan är med. Tränarna står ofta oemotsagda och klagar, det behövs ett svar från oss som det känns. Vi ska komma med en skrivelse med vår syn på saken, säger han.