Risken: Massflykt från trav-Sverige

1 av 3 | Foto: kanal75
Kan tänkas lämna Sverige Lutfi Kolgjini, Stefan Melander och Åke Svanstedt. Alla har de planer på att träna hästar utomlands.
TRAV

Åke Svanstedt ska avsluta sin karriär i USA.

Lutfi Kolgjini planerar att köpa gård i Frankrike och flytta dit.

Stefan Melander kan tänka sig emigrera till samma land inom ett par år och börja träna hästar.

Det kan bli en massflykt från trav-Sverige – men kollegan Timo Nurmos och experten Lennart Forsgren är inte oroliga.

– Det är ingen undergång för travet det här, de kommer tillföra mycket i Sverige innan de lämnar, säger Forsgren.

De tillhör alla toppen av tränareliten inom den svenska travsporten.

Och alla har de öppet pratat om att flytta utomlands inom några år.

Det har länge spekulerats i när Åke Svanstedt ska lämna Sverige för att fortsätta träna hästar på andra sidan Atlanten. Åke har redan en gård i Vero Beach, Florida, som står och väntar på honom, men när flytten blir av är inte klart.

Lutfi Kolgjini har berättat att han planerar att köpa en gård i Frankrike och satsa vidare där inom några år och Stefan ”Tarzan” Melander, Årets Tränare i Sverige i fjol, är inte främmande att följa hans fotspår.

”Letar utmaningar”

Tre av trav-Sveriges största profiler är alltså redo att lämna landet, men enligt kollegan och stortränaren Timo Nurmos och experten och den före detta tränaren- och kusken Lennart Forsgren finns ingen anledning till oro.

– Det ska mycket till innan de flyttar. Jag har läst att Åke ska flytta redan till hösten, det stämmer inte, det gör han inte, säger Forsgren, vän till Svanstedt.

Han fortsätter:

– De tittar naturligtvis runt omkring sig och söker utmaningar. Jag tycker inte travsporten är på väg ner här, det är inte därför de tittar på flytt, utan de söker utmaningar de här killarna.

Forsgren menar att det kommer dröja innan profilerna bestämmer sig för att göra slag i planerna om utomlandsflytt.

– De kommer inte sticka till hösten och lämna allt för gott. Det är ett sundhetstecken att de letar utmaningar och har gårdar i andra länder. De kommer komma tillbaka till Sverige med hästar. Det är ingen undergång för travet det här, de kommer tillföra mycket i Sverige innan de lämnar.

”Förstår om Åke vill flytta”

Tränarettan, just nu, Timo Nurmos menar också att det ska mycket till innan alla tre flyttar.

– Det svårt att spekulera i om det är sant eller inte, det kan hända mycket saker. Om de flyttar så kommer det alltid nya tränare, det är kul och det behövs.

Nurmos förstår dock att de ovan nämnda profilerna kollar på möjligheter att träna hästar utanför Sveriges gränser.

– De är lite äldre och kommit på att man ska njuta lite av livet också. I Sverige jobbar vi sju dagar i veckan, 365 dagar om året, det är en jäkla tuff bransch. I USA till exempel är det lugnare, jag förstår om Åke vill flytta dit. Då kan han träna hästar på förmiddagen och sedan spela golf eller något på eftermiddagen. Han har små barn också och får mer tid att vara hemma där.

– Man får lite mer livskvalitet i Florida helt enkelt, här är det press hela tiden, säger Nurmos.

Har du planer på att flytta och träna hästar i något annat land?

– Jag har ju redan flyttat, till Sverige, ha ha. Nej, jag har inte tänkt på det så mycket. Men det är klart i USA är det lite annorlunda, med klimat och att man satsar på mer på unghästar. Det är lite intressant.

ARTIKELN HANDLAR OM