”Aldrig i livet att jag spelar kusk”

Foto: Erik Pettersson
Här tar de ut V75-tipsen Kjell Bergqvist, Brasse Brännström och Göran Ragnerstam berättar om relationen till trav och nya filmen ”Bäst före”. Här bjuder de Trav365:s läsare på tips till V75 på Jägersro. ”Jag kör på en Svanstedtare jag med och plockar med Sebastian K.”, säger Kjell Bergqvist. ”I V75-4 tar jag Punk, där kör Kolgjinis son, den kan man också spika”, fortsätter Ragnerstam. ”Cinzano Akema går jag på, Cinzano det är ju sprit, det måste vara bra”, funderar Brasse.
TRAV

Just nu är de aktuella med filmen ”Bäst före” som börjar med en travvinst och som har premiär i hela Sverige i kväll.

Här berättar folkkära skådespelarna Kjell Bergqvist, Göran Ragnerstam och Brasse Brännström om deras intresse och relation till travsporten.

De bjuder även på tips till V75-omgången på Jägersro.

– På varenda filminspelning och teater finns det minst en som är vansinnigt travintresserad som börjar sätta igång något spelbolag, säger Brasse.

Du har säkerligen sett dem i tv-rutan eller på bioduken tidigare. Kjell Bergqvist, Göran Ragnerstam och Brasse Brännström har tillsammans hundratals film- och tv-produktioner på meritlistan. I kväll är det premiär för de tre profilernas nya film ”Bäst före” runt om i Sverige. Filmen är en dramakomedi om vänskap, åldrande och kärlek som börjar med att de tre kompisarna vinner 7600 kronor på trav.

De firar med att åka på Finlandskryssning och på båten sätts vännerna på en hel del prov.

Brasse: ”Aldrig i livet”

Trav365 fick en pratstund med de folkkära skådespelarna inför filmens premiär.

Hur stort är deras travintresse?

Har de någonsin varit på trav?

Och vad skulle de göra om de vann 20 miljoner på V75?

Men vi börjar med filmen. Hur var det att spela in den?

– Hade vi vunnit tio gånger mer än vad vi gjorde så hade vi ju sluppit den här jävla kryssningen, säger Brasse på skämt och får medhållande nickar och skratt från både Bergqvist och Ragnerstam.

Han fortsätter:

– Vi vann precis så där (2 500 kronor per person) att man inte kan göra så värst mycket mer. Antingen går en sån vinst tillbaka till spelbolaget, eller så åker man till Åland. När man blir inlåst på en båt i 24 timmar så visade det sig att vår vänskap på 40 år var uppbyggd, bitvis på lögner. Samtidigt som man känner mot slutet, i takt som vi pratat oss samman, att möjligtvis bygga upp förhållande på stabilare grund. Filmen handlar lite om försoning, kan man säga.

Skulle ni kunna vara med i en till travfilm, en spelfilm om travsporten helt enkelt?

–  Att sitta på Solvalla i en bra roll med en bra historia skulle jag kunna tänka mig. Vi är öppna för det mesta om det är bra manus, säger Kjell Bergqvist.

Spela kusk då?

– Aldrig i livet, flikar Brasse in.

Vunnit 100 000 kronor

Alla har de varit med på olika travkuponger under filminspelningar genom åren. Göra Ragnerstam är den av de tre som spelat själv tillsammans med kompisar.

– Det är någon social grej. Jag är spelintresserad och spelat en del poker också. Det är kul att vara live på trav om man har lirat och förberett sig, om man har gjort en kupong och sitter och kollar, säger Ragnerstam.

– Favoritbanan är Årjäng där jag har haft tur på spelet. För några somrar sedan vann jag och en kompis 100 000 kronor när V75 kördes där. Det var jäkligt nervöst inför sista loppen men en skön känsla när man prickat in alla vinnarna och det gav så mycket pengar.

Kjell Bergqvist fortsätter:

– När jag har varit med på travspel så frågar jag inte hur det har gått för systemen, jag litar på att de ansvariga berättar, men oftast är det tyst och man har inte vunnit något, säger han och skrattar.

Under samtalet kommer Brasse på att han delägt en häst en gång i tiden.

– När vi ägde Maxim-teatern så köpte vi en häst som jag tror hette Maxim Sund, den var svindyr. Efter 3-4 år sålde vi hästen till Finland och då hade vi gått plus minus noll, säger han.

– Jag har fått frågan att köpa in mig på andelar i hästar, men aldrig gjort det, säger Ragnerstam.

Ser ni på trav på tv? Vad tycker ni om trav-tv?

– Jag zappar bort travet på tv, säger Bergqvist.

– Jag med, tillägger Brasse.

– Har jag spelat så kollar jag. Men jag tycker humorn är ganska dålig i de där programmen. Jag vill se loppen, inte det där andra, säger Ragnerstam.

”Då blir det fest!”

På lördag är det V75-tävlingar på Jägersro och skådespelarna har tagit ut en enkelrad, med två starka spikar, som man kan utgå från när man spelar. I potten ligger över 20 miljoner kronor som en ensam vinnare kan ta hem.

Vad gör ni om ni vinner så mycket pengar?

– Då blir det fest! Jag skulle sätta kompisar och familj, släkt i taxibilar till ett ställe. De ska inte förstå någon sen bjuder man flott som fan, säger Göran Ragnerstam.

– Jaha, det var en miljon det, säger Kjell och skrattar.

– Vad ska du göra för resten av pengarna? fortsätter han.

Alla tre är eniga om vad de skulle göra, betala av skulder och säkra upp framtiden för barn, nära och kära.

– Jag skulle nog inte förändra mitt liv så mycket, jag lever det liv jag vill leva, reser och så, säger Kjell Bergqvist.

Brasse Brännström fortsätter:

– Unnar jag mig mer gott blir jag rund som en boll, ha ha. Jag hade heller inte förändrat mitt liv avsevärt om jag vann de pengarna.

Här under ser du skådespelarna enkelrad och spikar till V75-omgången på lördag.