Är hetast i Sverige – kan dominera igen

Foto: ALN
Se upp för Jorma Kontio och Timo Nurmos vid kvällens V86.
TRAV

De är landets hetaste kusk och tränare för dagen.

I kväll kan succéduon slå till igen på Solvalla då de har fem chanser inom V86.

– Salsa Knight känns jättefin i jobben –  jag tror att han vinner när som helst, säger Timo Nurmos inför tävlingarna.

Senast i söndags hade succéparet Timo Nurmos och Jorma Kontio show på Solvallas V64-tävlingarna när de tog fyra segrar tillsammans.

De vann med Checco Boko, Miss Beniss, Engla Håleryd samt Salt And Lime utanför V64. Deras fina resultat i år gör att de leder tränar- respektive kuskligan.

Timo Nurmos har kört in 5 286 428 kronor i år som tränare och Jorma Kontio har dragit in 5 615 500 kronor.

Vid kvällens V86 är teamet tillbaka och fem av Nurmos hästar körs av Kontio.

Fin i jobben

I den första avdelningen blir Stefan Melanders New York U.S favorit, Nurmos och Kontio utmanar med Salsa Knight som visat bra form.

– Hästen var mycket fin senast när han spurtade bra från spår tolv över kort distans i V75. Han satt sist hela vägen och trots det var han bara några längder efter vinnaren i mål. Jag var helnöjd med insatsen och hästen hade varit ifrån lite innan den starten då han hade lite problem med ryggen näst senast. Nu känns han jättefin i jobben och jag tror att han vinner när som helst, säger Nurmos på sin hemsida.

”Stark och rejäl”

För Abborren blev det galopp senast på Solvalla för två veckor sedan då hästen snubblade till. Den här onsdagen ställer läget till det.

– Hästen är annars mycket fint i ordning och hade varit kanonfin i sista jobbet inför V75-starten senast. Därför var det synd att hon inte fick chansen. Jag tycker att hon är i livets form och det var tråkigt att hon fick sämsta läget här. Hon är stark och rejäl och tål att göra en del jobb själv men det är alltid svårt att vinna från spår tolv. Jag tycker ändå inte att hon är borta, säger Nurmos.

Belive Me kommer med två raka galopper. Senast blev det galopp redan i starten efter att ha öppnat hårt.

– Hon är annars mycket fint i ordning och har tränat på bra mellan loppen. Det är inte lätt att stå med spår tolv på tillägg men hon kommer att göra ett bra lopp så får vi se hur långt det räcker, säger Nurmos.

”Mekaniskt fel i halsen”

I den sjätte avdelningen kör Kontio hästen Net som som inte besökt vinnarcirkeln sedan hösten 2011. Förra veckan gick hästen ut på V86 och slutade oplacerad.

– Kändes väldigt fin senast enligt kusken men hästen har ett mekaniskt fel i halsen som gör att han inte fungerar ibland. Nu kommer vi att ändra lite i utrustningen och i huvudlaget och hoppas att det ska bli bättre. Hästen har annars tränat bra och känts stark i jobben. Han har en missvisande rad på slutet och skulle han fungera fullt ut nu så kommer han att göra en bra insats. Då tycker jag inte att man ska räkna bort honom helt, säger Nurmos på stallets hemsida.

”Räkna inte bort”

For Life i den sista V86-avdelningen har haft problem med hovarna och beroende på banan kan det bli skor i kväll.

– Vi får avvakta och se lite hur banan blir. Han har annars gjort bra lopp varje gång sedan han kom till oss och avslutat fint i loppen tidigare. Dåligt läge nu och några bra hästar emot men man kan inte räkna bort honom.

FAKTA

Nurmos och Kontios V86-chanser:

V86-1: Salsa Knight, streckad på 3 procent

V86-3: Abborren, streckad på 12 procent

V86-4: Belive Me, streckad på 11 procent

V86-6: Net, streckad på 5 procent

V86-8: For Life, streckad på 12 procent