Titta – jag är också vit

1 av 2 | Foto: stallhavang.se
Kallblodet Hvalstad Blondi.
TRAV

Den helvita travhästen Totem de Visais har blivit en snackis i Europa.

Men han är inte ensam om att vara vit med blåa ögon.

I Sverige finns travhästen Hvalstad Blondi som är kritvit.

– De är nog ganska lika varandra de här två, säger tränaren Christina Erlandsson.

Helvita travhästen Totem de Visais har skapat rubriker i travmedia den senaste tiden. Förra veckan berättade hästens nya tränare, danske Kenneth Nielsen, om att han fått den franska sagohästen till stallet.

– Han är fullständigt vit, det är häftigt och jag har aldrig sett något liknande. Hästen räknas inte som albino då han har färgade ögon, mörkblåa. När jag säger att jag har fått en helvit häst är det ingen som tror på mig, berättade han.

Men Totem de Visais är inte ensam – i Sverige finns nämligen Hvalstad Blondi som tränas av Rommes proffstränare Christina Erlandsson.

– Blondi har blåa ögon och är vit. Så de är nog ganska lika varandra. Det här är den enda hästen som jag har sett i Sverige som ser ut så här, säger tränaren.

”Väldigt lättsålda”

När ägaren Ida Krekula efterlyste personer som vill vara med som andelsägare på Hvalstad Blondi var det inte svårt att få spekulanter. De 40 andelarna blev snabbt uppbokade.

– De var väldigt lättsålda. Det är många som inte har ägt häst förut som är med på henne. Det är roligt att det kommer in nytt folk i travsporten, säger Christina Erlandsson.

Hur går det för hästen?

– Hon är sen och växer till och från, men det är en fin travare. Hon blev fyra år nu, och många kallblod är sena. Det är en väldigt trevlig häst som är snäll att hantera och köra. Till hösten blir det kanske start. Hon ska få gå med tryckvagn nu så att hon får lite andra muskler.

När hästen och tränaren är inne på banan och tränar väcker de uppmärksamhet.

– Folk tittar, man kan inte smygträna, säger hon och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM