Nybrink: Efter kalas ska man säga tack

Expertens krönika

TRAV

Brukar ni uppföra er på kalas?

Tacka för maten och kanske hålla ett tal för värdparet?

Flemming Jensen gör inte så.

Han spottar på fansen och går hem.

Det här måste sägas: Jag är brutalt imponerad av den insikt som 99 procent av travets aktiva visar i sitt samspel med media. Det är enastående vilken utveckling vi sett de senaste tio åren.

När jag hör Jägersrotränaren Michael Lönborg (i direktsändningen) efter V75-segern med Beatles i lördags får jag en tår i ögat:

”Jag ställer alltid upp och tycker det är jätteroligt med tv. Det är här vi ska sälja vår sport och det är ju också så att det är tittarna och spelarna vi lever på. Vi måste givetvis alltid ge dem bra information och våra bästa förklaringar, både före och efter loppen. För mig är det självklart. Det borde vara givet för alla att medverka så gott de kan, både kuskar och tränare.”

Lönborg ser ”the big picture” och det är glädjande att så många andra också gör det. Travet är ingen enkel sport för en novis att tränga in i. Att lyfta fram och skapa intresse utan närhet till hästar, kuskar, skötare och tränare är en omöjlighet.

Med killar som Michael Lönborg i spetsen är jag inte ett dugg orolig. Då kommer travet att blomstra och vi kanske rent av kan höja prispengarna när stålbadet är över.

Noll förståelse för kretsloppet

Men när jag inser att det finns topptränare som har noll förståelse för travets geniala kretslopp blir jag ledsen och rädd på riktigt. När Flemming Jensen, en av de stora i branschen, säger blankt nej till att ge svenska folket en förklaring till varför omgångens jättefavorit har galopperat bort sig. Då är det lite ”dead sport walking”.

Att killen inte ser fundamentet. Jensen inser alltså inte att kopplingen mellan bra bevakning i media och mycket spel är det han livnär sig på. Han är ju till och med stationerad i ett annat land och kommer ofta som gäst på vårt finaste kalas.

Visst, han är välkommen men då är det väl inte för mycket begärt att han uppför sig också?

Jag skulle aldrig åka till Danmark på fest och skälla ut husbandet, glufsa i mig av buffén och gå hem utan att säga tack. För mig är det givet att ta seden dit jag kommer och inte ifrågasätta någons yrkeskunskaper.

Nu kan jag bara hoppas att allt var ett ­utslag av språkförbistring/fobi/blygsel.

Var tydlig med informationen

Till sist: Vi pratade om preparélopp i Vinnare V64 i söndags, att hästar som årsdebuterar knappt deltar. Jag förstår precis varför det görs – hästen är inte i form och behöver vässas upp för kommande lopp. Så länge tränaren är kristallklar med informationen till media – ”vi är ointresserade av att slåss nu, den som spelar får skylla sig själv” – har jag inga problem med det.

FAKTA

Veckans tips

1. 2 Future Love

(Solvalla, V86-7)

Härlig långspurtare som vann på speed senast. Drag.

2. 14 Caddie Geisha

(Solvalla, V86-8)

Rykande avslutning senast. Måste få vinna snart.

3. 8 Queasy

(Solvalla, V86-2)

Allt bättre. Jättefin senast. Kan plocka ner allt.