Jättetalangen tog ny seger – laddas mot USA

Foto: LARS JAKOBSSON
Timo Nurmos och Ragata planerar att åka till USA i sommar.
TRAV

USA nästa!

Treåriga jättetalangen Ragata förlängde sin segerrad på onsdagskvällen.

Det öppnar för ett äventyr på andra sidan Atlanten.

– Chansen är större att vi åker än att vi inte åker, sade tränaren Timo Nurmos som anmält sin häst till Hambletonian Oaks.

Mycket talar för att en svensktränad häst provar lyckan mot de amerikanska topparna i världens största treåringslopp för ston, Hambletonian Oaks, i sommar.

Ragata var namnet och på onsdagskvällen tog den sällsynta talangen fjärde segern på lika många starter.

Uppgiften i Coccinelles lopp var den särklassigt tuffaste hittills med vinterns dominant Fly the World i andra ringhörnan.

Men körande Jorma Kontio var inte nöjd med att sitta i rygg på sin värsta konkurrent som spårtombolan bestämt. Istället vreds Ragata ut i tredjespår redan i startrusningen, något som höll på att ställa till det i en trång situation med en konkurrent.

– Vi krokade ihop lite med vagnarna, men hon är jättesnäll att köra så jag backade direkt. Hon var lugn och fin hela tiden, förklarade Kontio som kort senare eldade på i tredjespår igen och forcerade till spets 1 300 meter från mål.

Fly the World anslöt på utsidan inför slutvarvet, men Ragata vägrade trots den tuffa inledningen att släppa sin betydligt mer rutinerade antagonist i närkamp och gick undan på snygga 1.14,9/1 140 meter autostart.

- Hon kändes jättefin hela vägen och tiden är bra för treåring som bara gjort fyra starter, berömde segerkusken.

Fick ett infall

Minst lika glad var givetvis Timo Nurmos, som även står som ägare då han leasar hästen från uppfödaren Menhammar Stuteri.

Men även bland välstammade individer hör det verkligen inte till vanligheten att svenska tränare ”stakar” sina unghästar till de största loppen i USA.

– Man måste anmäla på vintern inför tvååringssäsongen och plötsligt slog det mig bara att vi skulle prova. Visst tyckte jag att det var en fin häst redan då, men det var ändå mest ett infall. Jag kan faktiskt inte förklara vad som fick mig att göra det, berättade Timo Nurmos som givetvis inte ångrar sitt tilltag i dag och låter inställd på att göra den vågade resan över Atlanten inför kvalen på Meadowlands 27 juli.

– Chansen är större att vi åker än att vi inte åker, så mycket kan jag säga. Hon ska få en liten träningsperiod nu och sedan siktar vi på att göra några starter till i Sverige, det är möjligt att vi provar i E3.

Men även om hästen verkar vara hur snäll och foglig som helst i loppen så lever hon åtminstone till viss mån upp till sitt namn i stallmiljö.

– Det finns absolut ingenting elakt i henne, men hon är hård att ha att göra med, stenhård, sade Nurmos.

1.09-travare vann direkt

En häst som gjort omvända resa över Atlanten är Big Sky Hurricane.

Med tre raka segrar från Meadowlands i höstas och 1.09-rekord gjorde femåringen nu spännande debut i sitt nya hemland.

Prestationen var gedigen sedan Erik Adielsson kört till ledningen ut ur första sväng och behärskat fältet utan att kunna köra undan på kvällssnabbaste 1.12,3/1 640 meter autostart.

– Han tappade rytmen sista 100 meterna, men orkesmässigt är jag fantastiskt nöjd, kommenterade Adielsson som följde upp med att sätta dit ännu en Stig H Johansson-tränad häst i Peak State Kronos - som apropå unghästlopp i Nordamerika faktiskt var en av blott tre svensktränade hästar som betalade insatserna till Hambletonian i fjol.

Någon resa blev det aldrig, men nu fick fyraåringen i alla fall visa sin styrka då han sluggade sig förbi från köposition i ett överpacat långlopp.

Dubbel för Salmela/Karhulahti

Den dubbeln gladde säkert stallets blivande försteman Ville Karhulahti som står i begrepp att lämna sin anställning hos Petri Salmela.

En snyggare avslutning av det samarbetet än onsdagens är svår att tänka sig då Karhulahti tog en dubbel för egen del också med treåringarna Akilles Sisu (utanför V86-spelet) och Gimeheaven Sisu i Rikitikitavis lopp.

Finskt blev det även i lärlingsloppet där Antti Veteläinen vaket krånglade sig ur en minimal lucka och speedade till vinst bakom Meadow Match.

Stefan Hultman annonserade skoryck runt om och jänkarvagn på sin fyraåring Queasy. Spelarna hakade på och tryckte ner hästen till 24 för 10 trots spår åtta bakom bilen.

Det visade sig rätt och en övertygande långspurt räckte med råge bland galopperande konkurrenter.

Skrällarna kom då pånyttfödde tioåringen Lajos Zenit och urstarka Uranium rundade av omgången och drog upp V86-utdelningen till 508 706 kronor.

Omgångens mest lyckosamma spelare hade lämnat in ett system för 168 kronor på Direkten Trav In i Avesta och belönades med drygt 1,2 miljoner.

Robin Johansson/Kanal 75