Han tog DD till Sverige – bjuder på fräcka vinnare

Foto: Kanal 75
Princess Wine är Håkan ”Lillis” Olssons bästa vinnare i kväll.
TRAV

Han är mannen som såg till att Dagens Dubbel infördes i Sverige.

Travprofilen Håkan ”Lillis” Olsson är stolt över sin idé – och bjuder på ett par fräcka vinnare­ ikväll.

– Jag såg Princess Wine senast och hon var riktigt bra. Jag tror att hon vinner, säger han.

Idésprutan Håkan ”Lillis” Olsson har varit med i travets tjänst i 49 år.

Han började på Örebrotravet 1964 och har därefter suttit i sportchefsstolen på banor som Axevalla, Eskilstuna, Jägersro, Bergsåker, Lindesberg och Örebro.

Lillis är mannen bakom stora evenemang och publiksuccéer som Trippeltravet på Axevalla med Stochampionatet, Sundsvall Open Trot och Örebro International.

Han har varit på trav i drygt 100 banor världen över, bland annat Zimbabwe, och har ägt både framgångsrika tävlingshästar, avelshingstar samt jobbat med trav-tv och varit konferencier i landets vinnarcirklar.

I underläge mot SvS

Men Lillis är också den som såg till att Dagens Dubbel infördes för drygt 25 år sedan.

– Jag satt med i en projektgrupp på ATG som skulle komma med förslag på nya bra spelformer. ATG var i underläge mot Svenska Spel då och vi behövde ett nytt och fräscht spel. Jag hade varit i USA flera gånger och sett deras Daily Dubbel som de körde på Meadowlands, säger Håkan Olsson.

– Det var ju bara att kopiera och jag föreslog att det skulle heta Dagens Dubbel. Alla banor skulle få vara med och det skulle vara snabbt och enkelt att spela.

Varför är Dagens Dubbel en bra spelform?

– Det är bara två lopp att analysera och lättare att vinna på än exempelvis V75 och V65. Man behöver ju bara ha två rätt. Meningen var att det skulle vara just enkelt och att man skulle kunna spela samtidigt som man köpte tidningen.

– Det är lättare att vinna 5 000 kronor på Dagens Dubbel än vad det är på vilken annan spelform som helst. Sedan är det på tiden att man marknadsför spelet. Dagens Dubbel har annars stått sig väldigt bra genom åren och det är jättebra för banorna eftersom det lyfter deras tävlingsdagar.

– Dagens Dubbel har levt sitt liv i många år nu och har överlevt trots att det har utsatts för alla möjliga konkurrenter och nya spelformer, menar Lillis.

FAKTA

Lillis hetaste dd-tips till Åby i kväll

Jag spelar ofta ett högre belopp på en rak dubbel. Jag tar ut en häst som jag litar på i ett av loppen och sedan hittar jag en till i det andra. På den raka kombinationen spelar jag ett högre belopp.

Sedan spelar jag med ett par andra hästar som kan ge lite högre odds i ett av loppen mot min säkra vinnare i det andra. Med dessa spelar jag en lägre insats.

Princess Wine såg jag i Örebro senast då hon var riktigt bra som tvåa och spurtade vasst. Har nu två lopp i kroppen efter ett uppehåll och är nedstruken ett spår. Hon är mycket startsnabb och över kort distans tror jag att hon leder hela vägen. Moneypenny Face i den första avdelningen är också en bra häst, säger Lillis.