Nybrink: ”Har lärt mig leva med kändishatet”

Foto: Kanal 75
Micke Nybrink är först ut i ”Sommartravpratarna” han berättar om sin karriär, livet som familjefar och hoten som han får i jobbet som spelexpert.
TRAV

Micke Nybrink lämnade jobbet på fabriken för att testa på livet som travjournalist.

I dag är han en av Sveriges största travprofiler och syns både i TV4 och Aftonbladet.

I första avsnittet av ”Sommartravpratarna” berättar han om jobbets baksida; hoten från tittare och läsare.

– Egentligen är det bedrövligt att man måste lära sig att leva med kändishatet, vilket jag faktiskt har lyckats med, säger han i programmet.

Nu är det premiär för årets upplaga av ”Sommartravpratarna”. Först ut är Sportbladets medarbetare och TV4-profilen Micke Nybrink.

Han berättar om sin resa från fabriksjobbare till kaxig spelexpert i TV4 och färgstark krönikör i Sportbladet. Allt började 1990 när han ledsnade på fabriksjobbet, sa upp sig och fixade sommarjobb på V75-guiden.

Nio år senare blev han kontaktad av Sportbladet som ville ha honom som krönikör och så småningom fick han även jobb i TV4.

”Jag lägger av nu..”

Men livet som expert är inte alltid så lätt, i programmet berättar Nybrink om otäcka hot han får via mail och efter travtävlingar.

På väg hem efter att ha jobbat med TV4:s sändning från V75 en lördag stannade en man i en bil till och skrek till honom: ”Du, här har du en kondom. Ha på dig den nästa gång du knullar så föds det inga fler små Micke Nybrinkar” och ”sådana som du ska bort från sporten”.

– I det läget knäar jag mentalt. Jag lägger av nu. Ska min familj dissas är jag inte med längre.  Mina fantastiska barn, som jag älskar, ska inte behöva åka med på kändishatartåget, berättar Micke Nybrink i ”Sommartravpratarna”.

– Tanken att slita honom ur bilen, och uppfostra det skånska svinet, far igenom min hjärna. Född i förorten och uppväxt i en hård miljö och bra på att slåss, bättre än att tippa. Jag skulle sänka honom på tre sekunder. Det skulle vara så jäkla skönt. Att slå in näsan i hjärnan, om han har någon.  Men som tur är gör jag inte det. Att inte sänka mig till deras nivå är något jag jobbar ständigt med.  Låt dem inte bryta ner dig Micke, de är inte värda det minsta uppmärksamhet, de är sorgliga loosers. Du är vinnaren, säger han.

”Är tungt”

Personer i hans omgivning brukar undra om han inte borde göra något annat. Men Nybrinks stora passion för sporten gör att han fortsätter med travet.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det alltid är kul. Det finns gånger och dagar när det är tungt. Man ger så mycket av sig själv och får så lite tillbaka. Bara fem rätt på V75 och några grova förolämpningar i mailen. Hatet gör ont. Inget pansar klarar av sånt. Ändå känner jag  fortfarande att intresset brinner, och när jag sätter mig ner och ska skriva en spalt, analysera en V86-omgång eller hittar hästen som de andra har missat. Då kan jag inte tänka mig något bättre. Eller jo förlåt, att den vinner och att läsare och tittare tar rygg. Det ger mig en kick och en injektion att fortsätta, säger han.

Lyssna på hela programmet här. (Länk till ”Sommartravpratarna”).

FAKTA

Årets Sommartravpratare

30 juni, Micke Nybrink, TV-och tidningsprofil.

7 juli, Jori Turja, tränaren bakom Varenne.

14 juli, Marjaana Alaviuhkola, veterinär, framgångsrik företagare.

21 juli, Lars I Nilsson, Jägersrotränare som återuppstått.

28 juli, Ida Olsson, före detta amatörtränare och montéryttare.