”Det blir omöjligt att ta hans plats”

Kollegornas reaktioner efter beslutet som chockar trav-Sverige

TRAV

Åke Svanstedt lämnar Sverige – och flyttar till USA för att starta en ny verksamhet.
Här är travprofilernas reaktioner över beslutet.
– Friskt av honom att våga, säger Stig H Johansson till Trav365.

Det har spekulerats länge kring framtiden för Åke Svanstedt.
Under måndagsmorgonen kom beskedet – Sveriges travdominant de senaste åren tackar för sig och lämnar sin verksamhet i Sverige.
Åke Svanstedt kommer att flytta till Florida för att starta en ny tränarrörelse där.
Trav365 har tagit pulsen bland travprofilerna för att höra deras reaktioner på beslutet.

1. Vad tycker du om Åkes beslut att flytta? 
2. Vad har Åkes beslut att lämna Sverige för betydelse för Svensk Travsport?
3. Hur tror du att han kommer att lyckas i USA?
Roger Walmann:
1. Det måste vara jäkligt intressant för honom. Han har inget mer att bevisa här längre, roligare att ha utmaning där nere.
2. Det betyder i förlängningen att vi förlorar en topptränare men det kan bli plats för en yngre förmåga. Självklart är det negativt att en sådan bra tränare lägger ner, men det positiva är att flera yngre förmågor får chansen. Men alla ska veta att det blir svårt att ta hans plats, det kommer inte bli 250 hästar där längre. Det är inte möjligt för någon att ta över hans stall och behålla samma dominans. Grabbarna är duktiga men det kommer inte bli samma. Det skulle vara samma som om jag skulle lämna över till Johan här, det är bara så, man får inte samma tillit som oss äldre. Åke har ju byggt upp allting. 
3. En så duktig yrkesman kommer inte ha några problem i USA. Han kommer ju inte bli lika stor dominant som i Sverige, men jag tror kanske att Åke hellre vill ta vara på sitt liv och må gott.

Stig H Johansson:
1. Egentligen tycker jag att det är lite friskt av honom att våga, han har väl haft det här tidigare i åtanke och jag tycker inte han ska vänta för länge. Han tycker nog det är spännande att se hur det kommer att fungera.
2. Han har ju varit dominant de senaste åren i Sverige, så någon annan kommer ju få ta över. Det finns så mycket duktiga tränare att ta över så jag tror inte nämnvärt att det kommer att sänka travsporten.
2. Sören Nordin var duktig och dominant där och hade väldiga framgångar. Det skulle vara väldigt märkligt om Åke inte skulle ha de egenskaperna att lyckas i USA.

Erik Adielsson:

1. Jag förstår honom. Vinterhalvåret är tungt ibland och han har gjort den säsongen många år nu.

Dessutom är tidpunkten ganska smart nu när han har barn som inte ska börja skolan förrän om 4-5 år. Det är enklare att ge det en chans då. Det är nog lite så att om han ska prova utomlands någon gång så är det nu.

2. Det är både positivt och negativt för svensk trav. Han är en av de få som både tränat och kört hästar på allra högsta nivå. Det är säkert bra för många unga att se att det går att göra. Han är otroligt skicklig och framgångsrik och konkurrens är alltid bra, så på det sättet är det negativt när en av de bästa lämnar Sverige.

Utan att lägga någon värdering i vem som har rätt eller fel kan alla nog konstatera att det däremot har varit mycket negativt för travet med den kontrovers som varit mellan Svanstedt och TV4. Det är knappast positivt för travet när man inte ens kunnat intervjua den tränaren med störst framgångar på V75. Det är såklart oerhört viktigt för V75 och dess omsättning att tittare/spelare får det som önskas.

3. Jag tror att Åke kommer klara sig ypperligt i USA. Han är otroligt skicklig både som tränare och kusk. Klarar han bara omställningen på olika loppscenarion så kommer han med garanti att slå sig in i toppen. Eller förresten, det kan vara så att amerikanarna måste klara omställningen. Det blir spännande att följa, säger Erik.

Reijo Liljendahl:
1. Det är svårt att kommentera hans beslut, han är helt klart en skicklig yrkesman och vet vad han gör.
2. Det kommer säkert nya gubbar, men han har varit Sveriges största profil under många år och haft många topphästar. Man kan inte riktigt säga hur det blir, men en viss förlust för travet är det ju så klart samtidigt som nya dörrar öppnas för andra.
3. En sådan hästkarl som Åke är så kommer han säkert att lyckas även där borta. Även om det är lite annorlunda kommer han fixa till det.
Anders Lindqvist:
1. Jag har ju själv flyttat, man behöver nya utmaningar. När man blir äldre tycker man att vädret blir jobbigare. Jag tror att det både är på gott och ont. Det blir en ny era för svensk travsport när nya talanger kan släppas fram.
2. Han har ju varit dominant i Sverige under många år. Som jag sa, det är både på gott och ont. Ibland har hans beteende, med hans arrogans mot media, gjort mer skada än nytta vilket inte alltid varit bra.
3. Åke är så oerhört duktig, rapporteringen från amerikansk travsport kommer bli bättre. Det blir bra publicitet för travsporten när han vinner alla segrar i USA. Åke kommer få hästar som hela Europa känner till. Så länge Åke kommer orka så tror jag han kommer bli störst även i USA. Jimmy Takter i all ära men Åke är i en klass för sig. I USA behöver han inte bekymra sig om media heller i samma utsträckelse vilket han säkert tycker är skönt.