– Att ändra farsans koncept vore idiotiskt

1 av 2 | Foto: Kanal 75
När pappa Åke Svanstedt flyttar till USA plockar sonen Anders Svanstedt ut proffslicensen och satsar på egen rörelse.
TRAV

Åke Svanstedt lämnar Sverige för att satsa på en karriär i USA.

Kvar på Bjertorp blir sonen Anders Svanstedt som ska plocka ut proffslicens.

Här berättar 27-åringen om framtiden och planerna för sin verksamhet.

– Att ändra ett koncept som farsan har är bara idiotiskt, det har varit det mest framgångsrika konceptet i svensk travhistoria, säger han.

Under måndagen avslöjade Sportbladet att Sveriges största travtränare just nu, Åke Svanstedt, bestämt sig för att flytta till USA i november för att satsa på en karriär som tränare där.

Svanstedt avslöjade att han planerar att sälja gården Bjertorp, men till en början kommer sonen Anders Svanstedt och även Glenn H Persson, Raoul Engblom och Ville Nisonen driva egna rörelser där.

Anders Svanstedt har för tillfället lärlingslicens, men i och med att pappa Åke flyttar kommer Anders att ta ut proffslicens.

– Det känns spännande, även om det är en bit kvar. Det ska bli kul, det här har jag drömt om länge. Att få starta eget och köra sin egna idéer.

Vad säger du om att din pappa flyttar?

– Jag tycker att han gör rätt, om man ska sätta sig in i hans situation så gör han rätt. Han har varit i Sverige i många år och visat vad han går för. Jag förstår att han vill åka till ett bättre klimat och trappa ner där.

Åke Svanstedt har varit Sveriges främsta tränare de senaste åren. I fjol krossade stallet det svenska rekordet när det gäller inkörda pengar på ett år när man drog in över 48 miljoner kronor.

Vad har du för planer? Kan du bli lika stor som pappa?

– Jag har inte riktigt de ambitionerna, att bli en sådan stortränare. Mitt mål är att ha en stadig rörelse på 40-60 hästar i träning. Men man vet ju inte hur framtiden blir. Pappa har tränat 220 hästar i flera år, jag vet själv när jag åker ut och kör att jag knappt känner igen hälften. Som det känns nu skulle jag aldrig klara av att ha så många hästar i träning.

”Börja höra mig för..”

Redan nu har han några hästägare som kommer lämna sina hästar i träning hos honom.

– Det är trots allt några månader kvar tills att pappa sticker, så det kan hända mycket på den tiden. Jag får börja höra mig för nu de sista månaderna och se vilka som vill ha sina hästar hos mig. Planen är att anställa folk, men får jag åtta-tio hästar i träning kan jag inte anställa. Men min förhoppning är att få in fler hästar än det i träning.

Även om pappa Åke kommer befinna sig på gården i Florida kommer Anders kunna ta hjälp av honom.

– Det är ingen dålig farsa man har. Kör man fast eller har problem så kan jag givetvis ringa honom och få hjälp. Om inte annat så sparar det mig en otroligt massa tid att få ett bra svar av honom.

Kommer du, Glenn H Persson, Raoul Engblom och Ville Nisonen att samarbeta?

– Eftersom framtiden på Bjertorp är oviss, vi vet inte vad som kommer hända, så har vi inte pratat så speciellt mycket om det. Vi vet inte i vilka händer Bjertorp kommer hamna, om det blir en stortränare eller om det blir en affärsman. Jag står i alla fall med trettio boxar här på granngårdarna oavsett vad som händer. Mig blir de inte av med oavsett vem som köper.

Kan du berätta lite om vad du har för träningsfilosofi?

– Jag tycker att pappas träningsfilosofi med starthästarna är optimal. Hästarna verkar må bra, de är vältränade och travsäkra. Det är mest på kring två- och treåringar som jag har lite idéer som jag tror ska fungera.

– Jag har varit hos Jimmy Takter i ett halvår och lärt mig mycket där. Jag förstår att jag inte kan träna som han gör med våra hästar, men jag har en del idéer som jag tror kommer fungera bra på unghästar. Det känns som unghästar är det området som man kan göra något med. Att ändra ett koncept som farsan har är bara idiotiskt, det har varit det mest framgångsrika konceptet i svensk travhistoria. Det känns dumt att hålla på och pilla på det.

”Väldigt kul att köra lopp”

I år har Anders kört 137 lopp och tagit 12 segrar, och 27-åringen vill forsätta att köra travlopp även när han blir tränare.

– Jag tycker att det är väldigt kul att köra lopp, det är det som är kryddan. Men jag måste utvecklas ytterligare som kusk. Jag tycker att jag har de viktigaste grunderna för att bli en bra kusk.

Jag måste förbättra mig på en del saker, taktiken är min svaghet. Konsten att få fart på hästarna har jag, men taktiken kan förbättras, säger han.

FAKTA

Travprofilerna om Anders Svanstedt

Stig H Johansson:

”Anders är ju ung men han har visat stor talang, det är en helt ny sits att ha ansvaret för en rörelse. Jag tror att pappa Åke kommer hjälpa honom också nu till en början”, säger Stig H.

Reijo Liljendahl:

”Han har gått en bra skola,  men det kommer krävas hårt arbete och skicklighet. Jag hoppas han kommer klara det bra, och det tror jag också, säger Reijo.

Anders Lindqvist:

”Anders kommer att klara sig bra, han kommer få en svacka så klart och det går inte försvara Åkes färger. Inom fem år tror jag dock att han är tio i topp i landet bland tränare. Jag är helt säker på att han kommer få råd från pappa. Anders pratar med TV4 också vilket är en klar fördel, säger Lindqvist.