”Det här är en häst utöver det vanliga”

Jättelöftet jagar karriärens sjunde seger

Foto: ALN / Kanal75
TRAV

Hade det inte varit för brorsans velande hade han blivit veterinär. 
Istället blev han den travhästtränande tandläkaren. 
I söndagens V64-tävlingar på Solänget selar Göran Hansson ut sitt jättelöfte Google Håleryd. 
- Enligt kusken hade han mycket sparat när han gick banrekord på Dannero senast och han känns jättefin i träningen efter det.

Intresset för hästar och trav har funnits sedan barnsben. Familjen hade egna hästar på gården strax utanför Umeå och vid sin pappas sida lärde sig Göran Hansson tidigt att ta hand om de fyrbenta kamraterna.

- Pappa är pensionerad banveterinär uppe i Umeå och han hade bland annat hand om Berth Johanssons hästar. Så redan som ung grabb följde jag med till Berth och fick se på när hästarna gicks igenom och behandlades, berättar Göran Hansson, som troligen hade gått i sin fars fotspår om det inte varit för sin ett år äldre brors hattande.

- Brorsan skulle bli veterinär och ta över pappas praktik. Jag tyckte inte att båda kunde bli veterinärer så jag tänkte att jag kan bli tandläkare istället. Men när brorsan var nästan klar med utbildningen kom han på att han inte skulle bli veterinär, utan ekonom. Hade han sagt det från början hade jag varit veterinär i dag, men han lurade bort mig från den banan, säger Hansson och skrattar.

"Det blir nyktert"

Nu har 49-årige Hansson varit tandläkare i 20 år och han driver egna kliniken Tandläkarhuset hemma i Sollefteå. Men hästarna har hela tiden funnits med i bilden och med amatörtränarlicens på Dannero tränar han tre hästar på sin gård.

- Mellan träning och tävling med hästarna får jag borra lite grann. Tidsbokningen planerar jag efter att ha läst propositionerna.

Bevisligen räcker tiden till för både tandläkeri och hästar. I Google Håleryd (V64-1) har Göran Hansson en häst som alla travtränare drömmer om. Den treårige hingsten började tävla redan i fjol och vann då tre av sex lopp. I år har han hunnit med sex framträdanden på tävlingsbanorna och det har resulterat i tre segrar och tre andraplatser. I sin senaste start utklassade han motståndet från positionen utvändigt om ledaren på 1.14,6 - nytt banrekord på Dannero för treåriga hingstar och valacker över 2 140 meter med autostart.

- Jag förstod tidigt att han var något utöver det vanliga och lyssnar man på Per Linderoth som brukar köra honom är det en väldigt speciell häst... Han har inte sagt det rakt ut men jag tror nog att det kan vara den bästa häst han suttit bakom, säger Hansson och berättar vidare att Per Linderoth inte gärna missar att köra hästen i lopp.

- När han startade i Skellefteå var Per i princip beredd att avboka sina Turkietsemester för att kunna köra, men han kom hem samma dag och hann precis. Och nu i helgen ska Per på bröllop, men han sa till Susanne (Pers sambo reds.anm.) att 'Det blir nyktert och vi kör hem på natten. Google ska starta', säger Hansson med ett nytt skratt.

"Slagit de flesta tidigare"

I söndagens inledande V64-avdelning på Solänget är det alltså som vanligt Per Linderoth som sitter i sulkyn och från spår sex bakom startbilens vingar kommer Google Håleryd bli stor favorit.

- Senast tävlade han utan bakskor men nu återgår vi till skor runt om. Barfota bak funkade bra men det var inget jättelyft så nu blir det skor resten av säsongen. Jag har självklart respekt för motståndet, det är treåringar som utvecklas åt olika håll, men han har mött och slagit de flesta tidigare. Senast vann han med sparade krafter och jag tycker att han borde kunna vara med där framme igen.

Göran Hanssons hästägarpseudonym är White Smile Stable. Mycket talar för att han får fyra av ett bländande segerleende i Solängets vinnarcirkel.

Ola Johansson / Kanal75