Expertens kamp hos Biggest Loser

1 av 3 | Foto: Privat
NYTT LIV Experten och miljonvinnaren Thomas Öhman har bestämt sig för att gå ner i vikt. I fyra veckor tränar han stenhårt på Biggest Loser resort i Malibu. Målet: att väga 100 kilo och få ny energi.
TRAV

Experten och miljonvinnaren Thomas ”Ögat” Öhman fick nog av sin övervikt.

Efter att upprepande gånger sökt till Biggest Loser Sverige och inte kommit med bestämde han sig för att själv ta tag i saken.

I fyra veckor tränar han och äter nyttigt på Biggest Loser Resort i Malibu.

– Mitt mål är att när jag fyller 55 år i höst ska jag vara nere på 100 kilo, säger han.

Thomas ”Ögat” Öhman  är känd i travkretsar för sin tipslinje och för sina storvinster på travet. Men det stillasittande jobbet som spelexpert och en massa onyttig mat har gjort att han drabbats av övervikt.

I flera år har han gått upp och ner i vikt. Två år i rad har han sökt till Biggest Loser Sverige, gått vidare till de sista uttagningarna, men inte blivit en av de utvalda.

”Blir inte mager av att kolla på hästar”

Nu har Thomas en gång för alla bestämt sig för att gå ner i vikt och stanna där.

Därför har han lämnat Sverige och travet i fyra veckor för att lägga om livsstilen på Biggest Loser Resort i Malibu, Los Angeles.

– Jag börjar bli äldre och växer i storlek. Att sitta och kolla på hästar i lopparkivet blir man inte speciellt mager av. Efter den här vintern kände jag att jag måste ta tag i det. Jag har jojo-bantat i stort sett hela mitt liv och det här är ett väldigt bra fungerande recept, säger han.

Motionerar i bergen

Schemat är stenhårt och de börjar redan klockan sex på morgonen med stretch och efter det blir det frukost.

Efter frukost åker de ut i olika grupper för att promenera i bergen.

– Vi är uppdelade i olika nivåer och jag började i nivå två när jag kom hit och nu min sista vecka är jag uppe i nivå sex.

– Man går upp för ett berg i en och en halv timme, vi går åtta till tio kilometer och hälften av det är bara uppför. Sedan vänder vi och går ner för berget, förklarar han.

Tränar hela dagarna

Förmiddagarna fortsätter med vattengympa, stretch eller cirkelträning innan det blir lunch och 45 minuters vila.

– Efter lunch har vi tre pass i rad fram till 17.30 innan det är middag. Vi äter bara 1 500 kalorier per dag och tränar hårt. Första dagen var jag så slut att jag för första gången ville hoppa över middagen, säger han.

”Ska göra ont”

När de går på resortens gym arbetar de mycket med intervaller.

– Alla ska komma ur den här bekvämlighetszonen, man ska inte gå 45 minuter på ett löparband i ett tempo som passar en. Utan man ska komma upp i en nivå där det gör ont och är obehagligt, säger han,

Har du märkt någon skillnad?

– Jag har inte vägt mig, men jag har har minskat nästan två decimeter på tre veckor. Jag har fått bättre kondition och känner mig så mycket starkare och piggare än när jag for hemifrån.

Hur mycket vägde du innan du åkte iväg?

– Jag vägde alldeles för mycket, men inte så mycket som jag vägt som allra mest. Mitt mål är att när jag fyller 55 år i höst ska jag vara ner på 100 kilo. Det har jag inte vägt på 25 år, när jag kommer härifrån har jag kommit en bra bit på vägen, säger han.

Första veckorna får deltagarna även gå på föreläsningar om hur de ska förhålla sig till träning och kost när de kommer hem.

– Det är då den svåra biten börjar. Det ska bli otroligt roligt att komma hem, plugga trav och inte bara vara säckig och hängig. Nu ska jag kombinera trav med att träna och äta nyttigt. Det här kommer ge ett lyft arbetsmässigt, jag kommer bli piggare och klarare i skallen, säger han.

Hur såg livet ut innan?

– Jag spelade golf, men jag hade ont i ryggen. Nu ska jag ta hand om min kropp på ett annat sätt. Jag slarvade med maten. Nu äter vi 1 500 kalorier på en dag, det är vad jag brukar äta på kvällen efter att ha ätit klart alla mål för dagen.

Jobbar med travtipsen från LA

Under tiden på Biggest Loser Resort har han inte spelat något på trav själv. Det enda han gör är att läsa in sina tips på telefon varje dag.

– Jag vill koncentrera mig på detta och inte bli påverkad känslomässigt, vinner man blir man glad, förlorar man blir man ledsen.

”Inte fira eller tröstäta”

Även de första veckorna hemma i Sverige kommer han att bara lägga energi på träning och kost.

– Jag ska komma i rätt fas och inte fira eller tröstäta om det går bra eller dåligt. Jag måste hitta balansen innan jag tar tag i travspelet. Jag har varit borta länge från min familj – jag vill inte att det ska vara till ingen nytta. Att man börjar äta glass, choklad och dricka cola. Det är viktigt att komma in i rätt tänk när du kommer hem, säger han.