Kampsportprofilen gör debut på banan

TRAV

Musse Hasselvall rider sitt första galopplopp tisdag kväll på Täby.

Kampsportsprofilen och programledaren har man kunnat följa i tio veckor i web-tv-serien "Mitt Liv som jockey" där han bland annat har utbildats av Sveriges championjockey Per-Anders Gråberg.

– Han har gjort jättestora framsteg och det har gått över förväntan, säger Gråberg.

Debut Championjockeyn Per-Anders Gråberg är imponerad av sin elev Musse Hasselvall som på tisdag kväll rider sitt första löp på Täby.

I serien ”Mitt liv som jockey” har man under tio olika avsnitt kunnat följa Musse Hasselvalls väg till att bli en riktig jockey. Som stöd och tränare har han bland annat haft galopptränaren Alex McLaren, samt Per-Anders Gråberg. Den senare är imponerad av hur hans elev har tagit till sig utbildningen.

– Han har lagt ner väldigt mycket tid och energi och varit i stallet nästan dagligen. Det har verkligen varit ett seriöst försök och han har gjort jättestora framsteg. Jag måste säga att det har gått över förväntan, säger Per-Anders Gråberg.

"Vi är som idrottsmän"

– Musse är klar för att rida löp nu och grundidén har ju hela tiden varit att vi skulle komma hit en dag. Dessutom vill vi göra bra reklam för sporten och lyfta fram galoppen på ett annorlunda sätt med allt vad det innebär att vara jockey. Det är mycket bakom som folk kanske inte känner till att vi är som idrottsmän och måste träna hårt samt kärleken till hästarna, att de måste ha det bra. Det är skojigt att det har blivit så väl mottaget, fortsätter han.

”Känner nog en liten press på sig”

Efter att fått licensen förra veckan är det nu dags för debut i tävlingssammanhang. Det sker på Täby under tisdagskvällen då banan arrangerar en av sina största dagar för året med flera penningstarka lopp. Musse Hasselvall rider i det fjärde loppet och sitter upp bakom Entillglory.

– Han var här och red i morse (läs måndag) och var lugn ännu så länge. Men han var lite nervös inför uppridningen förra veckan då han fick gå och vänta tills tävlingsdagen var slut. Så jag skulle nog tro att han blir lite nervös när det väl blir dags och han känner nog en liten press på sig.

- Jag tycker att han har chans att vara bland de tre främsta. Hästen vinner inte så ofta och det är lätt hänt att man spänner sig första gången man rider löp. Det är helt annorlunda när det blir tävling mot träning. Men jag tycker ändå att det finns en liten segerchans också, säger Per-Anders Gråberg.

”Silver Ocean är en jättebra vinstchans”

Det är V64-tävlingar på Täby och eftersom Gråberg rider i samtliga lopp och har flera intressanta chanser på förhand, kollar vi naturligtvis läget med vad han tror om dessa.

- Silver Ocean (V64-3) är min bästa chans. Han är i grund och botten den bästa milern i Skandinavien. Senast på Jägersro var han inte på sitt bästa humör men då hade han lite problem här och där. Nu har han fått lite tid att vila och slicka såren. Hästen jobbade jättebra i fredags och Niels Petersen var väldigt nöjd med honom då. Är han tillbaka till hundra procent som han ska vara är det en jättebra vinstchans.

Vad säger du om dina övriga V64-hästar, om vi tar dem i tur och ordning?

– Mikkelangelo (V64-1) gick ett väldigt starkt löp i Danmark senast på derbydagen. Han blev tvåa och var bara slagen av en bra häst. Här står han bra inne i vikten handicapmässigt och det borde vara en bra chans. Det är Afaal som är värst emot.

– Dancing va Bene (V64-2) tror jag inte alls på och det ser ut som att den hästen behöver löp. Caroline säger att den har tränat okej i alla fall.

– Cool Luke (V64-4) var bra senast som tvåa och har gjort det helt okej innan dess. Nu kommer han ner betydligt lägre i vikt eftersom han möter tuffare motstånd än tidigare. Det är lite olika med olika hästar hur de löper när de får mindre vikt att bära. Jag känner honom för dåligt för att kunna uttala mig hur det är i hans fall. Men på papperet tycker jag ändå det ser väl tufft ut att han ska kunna vinna.

”Favoriten är inte oslagbar”

- Tiger Goddess (V64-5) har löpt jämnt och rejält hela tiden och senast i Göteborg var det inget tempo och hon åkte dit i en speeduppgörelse. Hästen är mer stark än snabb och beroende av att det är bra fart. Hon går hela vägen hem och gick ett bra löp senast men kunde inte rå på vinnaren som hade mer speed i sig. Jag tycker att hon är en av de som ska räknas tidigt här.

– Latitude (V64-6) kommer med två raka segrar och jag vann med henne i den första av dem och det är en jättefin häst. Gräset ska inte vara någon nackdel men jag är inte helt säker på hur hon hanterar distansen 2400 meter. Det är lite svårbedömt för mig. En häst som The Kicker ska väl vara favorit men han är absolut inte oslagbar, säger Per-Anders Gråberg.

Michael Carlsson/kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM