Åke Svanstedt i ny intervju om flytten

1 av 9 | Foto: BÖRJE HOLMLUND
”Varmt och skönt hela tiden” Klimatet är en stor anledning till att Åke Svanstedt väljer att bryta med svensk travsport. Nu ska han spendera sina vintrar i Floridas värme.
TRAV

För snart två veckor sedan avslöjade stjärntränaren Åke Svanstedt att han lämnar Sverige i höst för att satsa i USA.

För Sveriges Radio Skaraborg berättar Svanstedt att han tröttnat på resa Sverige runt och tävla varje dag, året om.

– Vinterhalvåret är tungt, säger han.

Åke Svanstedt

I en exklusiv intervju med Sportbladet i början av juli avslöjade Åke Svanstedt att han bestämt sig för att flytta från Sverige för att satsa på karriär i USA i höst.

I början av november flyttar han till  sin gård i Vero Beach, Florida, för att träna hästar där.

Hans gård Bjertorp utanför Skara är såld till Husaby Hästklinik och sonen Anders Svanstedt kommer vara kvar och driva en egen träningsverksamhet. Ännu är det dock oklart om stallets stora stjärna Sebastian K. byter tränare eller om hästen ska följa med till USA för att tävla där.

”Full fart året om”

Under fredagen var Sveriges Radio Skaraborg på besök på gården för en intervju – för reportern berättade tränaren vad som gjort att han till slut bestämt sig för att flytta från Sverige där han varit den främsta i flera år.

– Som det är nu kör man med full fart året om med tävlingar mest varje dag.

Har du tröttnat lite på det, är det därför du sticker, undrade reportern?

– Ja, vinterhalvåret är lite tungt, som det är idag skönt att sitta och träna och tävla men vinterhalvåret är tungt när man ska åka mycket bil i dåligt väder och hala vägar. Det är inte så kul. Det är på grund av vädret som vi gör den här förändringen, säger han.

”Vår fastighet är kvar”

Men Svanstedt har inte stängt dörren helt. Trots att träningsanläggningen är såld så finns det en möjlighet att komma tillbaka och träna hästar i Sverige igen.

– Vi har ju vår fastighet kvar där vi bor och det är mark och stall där. Om vi inte trivs och vill flytta hem har vi det att komma tillbaka till, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.