Tre nya i Hall Of Fame

TRAV

Olle Goop och Margareta Wallenius-Kleberg från Sverige och Vintilla från Norge. Det är de tre profiler som idag väljs in i Hall Of Fame - Travets Storheter - vid Nordiska Travmuseet i Årjäng.

Travsportens Hall Of Fame är ett samarbete mellan Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK), Norske Travjournalisters Klubb och Nordiska Travmuseet. Sedan premiäråret 2007 har varje år, vid en ceremoni i Årjäng i mitten av juli, några av travets storheter hedrats med en plats i Hall Of Fame.

Under sommaren 2013 turnerar Hall Of Fame med Sommartravet och V75. Från 29 juli på Sundbyholm till 24 augusti på Bergsåker avslöjas varje vecka någon ny medlem. Det är en kommitté bestående av representanter för de båda ländernas journalistklubbar som fattar beslut om vilka travsportprofiler som ska väljas in i Hall Of Fame. Idag i samband med Årjängs V75-tävlingar väljs Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg och Vintilla in i Hall Of Fame.

Motivering Olle Goop:

"Olle Goop är en av Sveriges främsta travtränare genom tiderna och den svenskfödde kusk som vunnit flest segrar. Han är dessutom Sveriges meste champion med 66 banchampionat. Han har även varit rikschampion vid tio tillfällen och V75-mästare 1991 och 2004. Olle Goop har också fostrat många av landets framgångsrika travtränare och han har utsetts till Travets Hedersambassadör. Han har även tilldelats SHK:s Guldhäst, en hedersbetygelse från Svenska Hästsportjournalisters Klubb."

Motivering Margareta Wallenius-Kleberg:

"Margareta Wallenius-Kleberg väljs in i Hall Of Fame för sina betydande insatser för svensk travsport. På Menhammar Stuteri har många fina avelshingstar som fört svensk travsport framåt verkat under Margareta Wallenius-Klebergs beskydd. Zoot Suit, From Above och Viking Kronos är några exempel.

På stuteriet har många av de bästa hästarna som tävlat och fortfarande tävlar i Sverige fötts upp.

Margareta Wallenius-Kleberg har även bidragit till travsportens utveckling bland annat som tidigare ordförande i såväl Stockholms travsällskap som avelsföreningen."

Motivering Vintilla:

"Vintilla hade allt, stam, talang, exteriör, speed, styrka, startsnabbhet, styrka, spänst, hållbarhet och inte minst viljan att vinna. Vintilla vann 169 lopp på 328 starter. Hon startade som treåring och tävlade upp till tolv års ålder. Enorm hållbarhet präglade Vintillas karriär. Som tolvåring vann hon hela 18 lopp och tog sin femte NM-triumf. Vintilla har fortfarande banrekord med voltstart för äldre kallblodsston på Momarken med 1.24,6, satt den 10 juli 1979. Vintilla var också först med att möta de omöjliga finska kallbloden och besegra dom. 1980 vann Vintilla Pohjola Grand Prix och slog den finske kämpen Vokker efter ett lopp utvändigt om honom. Några dagar senare vann hon i ensam majestät i Tammerfors och travade 1.23,4 - den bästa tiden preterat av ett norsk kallblod. Vintilla var till och med så bra att hon fick testa mot varmblodshästar i ett uppvisningsrace på Momarken."

Hall Of Fame - Travets Storheter - har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

Joakim Brundin/Kanal75