Sebastian K. – travets Bolt

TRAV

Han sopade undan allt tvivel.

Sebastian K. är en unik häst.

Ingen är snabbare.

Han är travhästarnas Usain Bolt.

Är det bara jag eller? Nej, det kan det ­inte vara. För ni får väl också rysningar när ni ser honom? Sebastian K. tål att tittas på. Det spelar ingen roll om det är i uppvärmningen, en provstart, i lopp eller segerdefilering. Han är så läcker – rör sig så lätt och springer så fort i totalt avslappnad stil.

När han blåste runt motståndet i Årjängs Stora Sprinterlopp igår blåste han också bort allt tvivel om formen. Hästen var i ett bländande skick och det blir synd om motståndet i Hugo Åbergs nästa tisdag. Lycka till säger jag till Commander Crowe, Nahar och allt vad de heter.

För övrigt måste väl Formula One få en biljett till Åbergs? Andraplatsen bakom ­Sebastain K. kvalificerade honom med råge. 

l l l 

Jag och Johan Untersteiner var ute efter revansch i V75-1. Vi kunde inte komma över den där förlusten i Kalmar i midsomras. Den sved. Startgaloppen, upphämtningen med en Usain Bolt-avslutning – till en andraplats. Second is first loser.

Men nu hade vi spår två bakom bilen och det fanns bara ett läge. Full fart till front och sen tog vi emot favoriten Rocky Winner sista varvet. Svanstedt pressade hårt runt sista kurvan och Johnny lurade oss lite – han såg snudd på slagen ut.

In på upploppet la sig Johan ner i jänkarsulkyn, gungade och körde. Så jävla skönt. Spiken satt som en smäck och nu var vi kungar.

l l l

Raggmunken (V75-2) är en otroligt fin häst, Sveriges snyggaste kallblod. Jag vet ­inte om det är bara jag som tycker det. Vi struntar i det nu, han är bra också, jättebra. Conny Gustafsson körde kanske inte sitt livs lopp, hade en del tur på vägen men när luckan kom ut ur sista sväng exploderade Raggmunken till en överlägsen seger.

l l l

7,49 blev oddset. Löjligt högt. Jag kommer att fortsätta tro på honom. Att han slog dagens största favorit, norske Lome Brage var ingen överraskning, även om den ­hästen hade en synnerligen dålig dag. ”Hästar är inga bilar”, som Erik Adielsson konstaterade efter förlusten.

l l l

Ville Nisonen satte dit Virvel så det sjöng om det i V75-4. Ryckte skorna, trampade ­gasen i botten, frontade, ströp farten och stack undan till lätt seger. Nisonen har ­jobbat hos Åke Svanstedt och kan det här. Nu ska han, som han själv säger, ”bli bäst” och jag tänker inte dämpa hans entusiasm. Klart han ska sikta högt och befriande att han vågar säga det. Ville har glimten i ögat, är lite full i fan och vi tar honom till våra hjärtan.

l l l

Val d’Amour (V75-5) är en Copiad-light och i Erik Berglöfs händer knockade fyraåringen allt från tillägg, trots en kort startgalopp. Attacken i tredjespår sista rundan var vild men hästen var med på allt och det blev Värmlandspannkaka av motståndet. 

Kim Eriksson är en ruskigt bra kusk. Hans orädda stil gav honom segern med Estrella Dorada i V75-6. Från tredje ytter anföll han efter 350 meter och när de andra tittade på gled han ner i rygg på Onice Axe. Sen vilade han hästen till 300 kvar och speedade till vinst. Kim är killen med koll och snart är han topp tre i Sverige.

Micke Nybrink