Stephanies jättechans – nu ska hon tävla i USA

1 av 3 | Foto: Vicki Wright Photos
Sundance Bayama vid en tidigare start.
TRAV

22-åriga montéryttaren Stephanie Josefin Werder tränar stenhårt för att bli bäst i Norden på sin sport.

Nu ska hon även testa lyckan i USA.

I veckan rider hon sitt första lopp på storbanan Meadowlands.

– Jag är ganska chockad att jag får vara med om så här stora saker, säger hon till Trav365.

Foto: Hanne Kjersti Fjellhaug
Stephanie Josefin Werder.

Stephanie Josefin Werder har jobbat hårt för att nå framgångar inom montésporten.

I tidigare intervjuer med Trav365 har hon berättat att hon tränar hästar i princip varje dag och ägnar flera timmar i veckan på gymet för att lyckas. Hennes mål är att bli den främsta i Sverige, Norge och Danmark.

Stephanie kommer från Sverige, men som 12-åring flyttade hon med sin familj till Norge.  I år har hon tävlat flitigt på den norska banorna och tagit fem segrar på 37 lopp.

Nu i sommar väntar nya utmaningar - i veckan reser hon nämligen till USA för att rida lopp där.

– Jag åker nu på torsdag den 18 juli. Det är ett försök som jag ska rida den 19 juli och andra försöket är den 26 juli. Du samlar poäng så att du kan komma med i finalen som går på Hambletonian-dagen, förklarar hon.

Tränaren hörde av sig

Hon ska få rida hästen Sundance Bayama som tränas av svensken Henrik Lundell

– Sedan i våras har jag kollat om jag kan få komma till USA och rida. Jag har ringt runt till svenska och norska tränare och sagt att jag var intresserad. Plötsligt blev jag kontaktad av Henrik. Jag är även väldigt tacksam över mina sponsorer som gör det möjligt för mig att åka, säger hon.

Känns det nervöst inför loppet?

– Jag har aldrig varit i USA, det blir lite spännande. Det blir mycket nytt att se, säger hon.

Hur förbereder du dig?

– Jag brukar känna de flesta hästarna som jag rider, att jag ridit dem tidigare. Då vet jag hur de går och jag kan se framför mig hur loppet kan se ut. Nu blir det lite nytt, jag har inte stenkoll på hästarna i USA. Det som blir för mig nu är att sitta och kolla igenom lopp och Henrik kommer nog hjälpa mig, säger hon.

”Försöka få kontakter”

Planen är att kunna komma tillbaka till USA snart igen.

– Jag hoppas kunna prata med lite folk där nere och prova att göra mig lite känd. Försöka få lite kontakter så att jag kanske får åka dit igen och rida.

Är det här det största du varit med om i karriären?

– Det har hänt ganska mycket det sista året för mig. Egentligen är jag ganska chockad att jag får vara med om så stora saker. Montésporten är inte så stor i USA. Men själva tävlingsdagen är stor, så det här är verkligen bra reklam för mig. Det här har varit en dröm för mig, jag har hört om Hambletonian-dagen men inte förstått hur stort det är. Man bör bli lite nervös när man förstår hur stort det är och hur mycket folk det är.

Tränar du fortfarande lika hårt på gymmet?

– Jag tränar i stort sett varje dag, rider mest men det blir gymmet några gånger i veckan. I USA är det inte så många hästar som jag kommer att kunna rida på. Det blir att rida lite och sedan träning på gymet.

Vad tror du om dina chanser med Sundance Bayama?

– Jag tittade på montéloppet från förra året och hur de rider. Där ser jag en del av mina konkurrenter från förra året. Det ser ut som om jag har bra chanser. Hästen vann sitt första montélopp för två veckor sedan. Han gick i rygg och fick loppet så som tränaren ville ha det. Jag hoppas att jag kan rida ett liknande lopp med honom, säger hon.

Här hittar du startlistan till loppet.