”Ingen har missat hur rörd jag blev”

Succéparet vann på V75 – nu satsar de vidare

1 av 2 | Foto: ALN
Virvel i vinnarcirkeln tillsammans med Ville Nisonen och Martina Björklund.
TRAV

Martina Björklund kunde inte hålla tillbaka tårarna i TV4 när hennes ögonsten Virvel vann på V75 tillsammans med sambon Ville Nisonen.

Här berättar Martina om deras gemensamma satsning på hästarna och känslorna efter segern.

– Ingen har väl missat hur rörd och glad jag blev, säger hon.

Det var glädjescener TV4 i lördags när tränaren och kusken Ville Nisonen körde stoet Virvel till seger på Årjäng.

Bredvid banan stod hans sambo Martina Björklund och var rörd till tårar när hon intervjuades av TV4:s Per Skoglund i direktsändning.

– Det är mitt hjärta, det finns ingenting som kan förklara vad det här betyder, sa hon.

Nu några dagar efter vinsten har de hunnit smälta allt och firat med champagne och middag tillsammans med Virvels uppfödare.

Hur var känslorna då när hon vann?

– Jag är ganska jordnära även om jag blev rörd strax efter målgång. Jag förstod att hon vann men jag var fruktansvärt rädd att hon skulle stanna när hon gick i ledningen.

– Ingen har väl missat att jag blev rörd och glad. Det är en häst utöver det vanliga, jag gillar henne skarpt. Hon är utan tvekan min favorithäst här hemma. Det var länge sedan jag hade en häst som jag håller så kär. Det är inte många som berör mig på det sättet, säger hon.

Hennes sambo Ville Nisonen jobbar till vardags hos Åke Svanstedt så det är Martina som sköter träningen och skötseln av hästarna på dagarna. När Ville plockar ut proffslicensen i höst siktar de bara på att bara träna hästar båda två.

Rider och kör hästarna

I dagsläget har de fyra hästar som de tränar samt några konvalescenter från Åke Svanstedt.

– Vi både kör och ridtränar hästarna, det ska vara varierande träning. Det blir både dressyr och i skogen. Ibland blir det galoppintervaller för en del av hästarna. Varierar du träningen får hästarna träna olika muskelgrupper och det sliter inte så mycket.  Vi kör hästarna på Axevalla travbana, lite intervaller i tryckvagn så de får styrka.

”Må bra både psykiskt och fysiskt”

Hennes filosofi är att ge hästen den träning den mår bäst av.

– Mitt mål är att att hästarna ska vara balanserade i kropp och själ. Grundidén är att de ska må bra både psykiskt och fysiskt, då tror jag att de presterar som bäst. Om hästen mår bäst av lugn dressyrträning så får den det, säger hon.

Helgens V75-vinnare Virvel har ridtränats i skogen och även gått lugna tryckvagnsintervaller. Innan har hon tränats på Åke Svanstedts sandbana.

– Det är jag väldigt tacksam för, där har hon fått ordentlig styrka.

Pluggar och tränar

Samtidigt som hon tränar hästarna går Martina en hästterapiutbildning på distans i Norge för Annika Nygren Thoressen.

– Sedan tidigare har jag en laserutbildning, jag behandlar både mina egna hästar och andras. Det är tanken att jag ska kunna göra även i framtiden. Jag har haft goda resultat både bland mina kunder och mina egna hästar.

”Inte göra samma sak”

Två kvällar i veckan mjölkar hon även kor.

– Jag tycker att det är viktigt att komma bort från hästarna. Jag blir gladare när jag får lite distans och göra något annat. Lite så är mitt tänk med hästarna, att det inte är så kul att göra samma sak hela tiden.

Sedan tidigare har det rapporterats att Ville Nisonen är en av dem som kommer få hästar från Åke Svanstedt när han lämnar Sverige i höst.

–  Inget är klart, även om man fått indikationer på det kan man inte räkna med det innan hästarna står i boxen.

Finland blir nästa mål

Nästa start för Virvel blir förmodligen i Finland och Kungstravet nästa helg.

– Ville har sin sponsor i Finland och förhoppningsvis kanske vi kan locka några hästar från Finland.

Efter succén är det många som hört av sig och visat intresse.

–  I dagsläget har vi tolv boxar hemma, men vi måste ha fler hästar än så. Sedan är frågan var vi ska bedriva vår verksamhet, om vi kan få fler boxar här. Eller om det kan bli på Bjertorp eller något annat ställe. Vi vill ha ett ställe där det är lugn och ro och där hästarna får vara hästar, säger hon.