”Lovar stor show om vi vinner igen”

Kan ta tredje raka vinsten på Axevalla

Foto: ALN
Ny seger på gång? Gänget kring Ira Chiara firar i vinnarcirkeln efter vinsten på Årjäng.
På fredag lovar det show om det blir tredje raka triumfen.
TRAV

Travprofilerna satsade på Ira Chiara som en kul grej.

Nu har stoet tagit två raka segrar och sprungit in 30 000 kronor på två veckor.

På fredag kan hon ta ännu en vinst på Axevalla.

–  Vi lovar stor show i vinnarcirkeln om vi vinner, säger Rickard Hansson.

Spelexperten Rickard Hansson har synts och hörts tidigare efter sina storvinster på travet och genom sin medverkan i travprogram som ”Barfota runt om”.

Hansson satsar även som hästägare; en av hans hästar är stoet Ira Chiara som han har tillsammans med Åbyprofilen Kristofer ”Fölet” Jacobsson och lärlingarna Marcus Schön och Marcus Melander.

– Vi leasar henne av Åbyprofilen Greger Söderberg. Fölet fick tips om att Greger var sugen på att låna ut henne på något sätt, och vi tyckte att det var en kul grej, säger han.

Delägarna har lite olika roller och ansvarsområden på hästen.

– Marcus Schön håller på med hästen på fritiden, och Marcus Melander är skötare. Det är "Fölet" som sköter matchningen av henne, han är väldigt sugen på att starta och har koll på propositionerna, säger Hansson.

Montédebuten slutade med galopp

Från början var det tänkt att de skulle satsa på sulkylopp, men eftersom den karriären inte gick så bra bestämde gänget sig för att testa monté istället. Montékvalet gick fint, men den första starten på Solvalla slutade med galopp.

De gav stoet en sista chans och bestämde sig för att starta henne på Åmål i början av juli.

– Vi tänkte att vi inte kunde hålla på om hon inte springer in en enda spänn. Men i Åmål var hon jättebra och vann. Även om loppet var dåligt så var hon helt överlägsen.

”Det trodde jag aldrig”

Efter segern gick hon ut på Årjäng veckan därpå och även där blev det vinst.

– Hon var lika bra igen och vann väldigt enkelt. Jag är väldigt överraskad över att hon har två raka. Det trodde jag aldrig. Vi trodde nog att hon skulle kunna springa in lite pengar, men inte ta två raka.

Vid trippeltravet på Axevalla i helgen går stoet ut i ett montélopp under fredagens tävlingar. 50 000 kronor väntar vinnaren av loppet.

Precis som vid de tidigare segrarna är det Emma Wahlberg som rider.

Vad tror du om chanserna?

– Konkurrenten Men Imorrn Då är väldigt bra. Jag tycker att vår häst ska tippas tvåa. Hon är snabb ut och det borde kunna bli ledningen. Efter de senaste insatserna så vore det konstigt om vi inte trodde att hon skulle kunna vinna.

Fest och show

Hela gänget kommer vara på plats för att heja fram hästen.

– Vi lovar stor show i vinnarcirkeln om vi vinner.

Hansson kommer att vara kvar på Axevalla hela helgen för att följa V75-tävlingarna och Stochampionatets final.

– Sportsligt är det här det bästa året någonsin. Alla storhelger inom travet har sin charm, den här helgen är speciell med campingen. Det kommer bli en ordentlig fest vid vår husvagn om det blir seger, då är alla välkomna, säger han.